Truineer Nieuws melden?

Doet Wouter het weer?

Worden Racing Genk of Union vandaag kampioen, dan zal dat feest altijd een Truiens tintje hebben. Wouter Vrancken zou alleszins zijn naam van ‘kampioenenmaker’ ook op het hoogste niveau alle kracht bijzetten. Wat een carrière toch.

Zoals hij als actieve voetballer opklom van het laagste niveau tot de top, zo doet ex-kanarie Wouter Vrancken dat in ijltempo over als coach. Wie hem iets of wat van dichtbij kent, weet dat het geen toeval is. Wouter is niet alleen bezeten door het vak op en naast het veld, hij (door)ziet ook het spelletje en is bovenal een top peoplemanager. Hij was dat al bij pakweg Gravelo, hij is dat nu ook bij Racing Genk. Een man zonder franjes, recht door zee, maar bovenal ook iemand die weet hoe hij op een subtiele manier de neuzen in dezelfde richting krijgt.

Titels bij de vleet

Even naar zijn carrière. Die begon hij bij Gravelo, een club, die hij in geen tijd van de kelderverdieping in provinciale naar tweede provinciale loodste. Toen al was dat een sensatie, een prestatie die voorzitter Wendy de Wit van Thes Sport meteen in de gaten had. Die twijfelde niet en dus ging Wouter aan de slag bij het bijzonder ambitueze Thes Sport. In drie seizoenen tijd promoveerde hij met die club van eerste provinciale naar tweede klasse amateurs.

Tussenstops bij Lommel SK & KVK

In de zomer van 2017 kreeg Wouter de kans bij Lommel SK in Eerste klasse amateurs, waar hij drie maanden later plots om persoonlijke redenen ontslag na op een moment dat die club de rangschikking aanvoerde. Verbazing alom, de voetbalwereld stond een beetje op zijn kop. Speculaties alom, ook, tot hij enkele weken later naar het verre KV Kortrijk trok om daar assistent-trainer te worden van Glenn De Boeck. Maar niet voor lang. Want op een bepaald ogenblik klopte traditieclub KV Mechelen aan de deur.

Titel en beker bij Malinwa

Het hoofdstuk Mechelen begon op 21 augustus 2018 toen Wouter daar Dennis Van Wijk verving. De Mechelaars stonden op dat moment voorlaatste in 1B. Vrancken gaf meteen zijn visitekaartje af en zette een knappe reeks neer (28 op 38), waardoor Malinois in november 2018 de eerste periodetitel pakte. Vier maanden later leidde Vrancken zijn team voorbij KFCO Beerschot Wilrijk in de dubbele titelwedstrijd, waardoor KV Mechelen een jaar na de degradatie weer naar Eerste klasse A promoveerde. Als toemaatje won hij ook, als eerste tweedeklasser sinds FC Doornik in 1956, de Beker van België.

Racing Genk

Eind mei 2022 maakte eersteklasser KRC Genk bekend dat Vrancken coach zou worden, een stap die al langer in de lucht hing. Intussen weet iedereen dat hij ook bij de Limburgse topclub een mooie pagina aan het schrijven is. Lang zag het ernaar uit dat hij met Genk de titel zou pakken. Maar na een mindere periode zakte de ploeg wat weg. Toch blijft in de laatste match van vandaag nog alles mogelijk. Wint Genk, en laat Union punten liggen tegen Club, dan mogen Vrancken & co weer feesten.

 

Philip Kevers

Foto Omer Tits (STVV archief)