Truineer Nieuws melden?

Vrijstaat A op speelplaats van Oud Atheneum

Van 21 juni tot 16 juli verandert de speelplaats van het oud Atheneum in de Zoutstraat in Vrijstaat A, een creatieve plek en een vrijhaven voor inventieve inwoners. Doe je mee? Hier alvast wat info.

© FB Vrijstaat A

Oud Atheneum wordt Zomerse hotspot in centrum Sint-Truiden

In verschillende steden in binnen- en buitenland worden oude gebouwen tijdelijk omgevormd tot culturele plekken waar plaats is voor cultuur en ontspanning.”  Dat is precies wat we nu gaan doen met de speelplaats van het Oude Atheneum in de Zoutstraat.” Vertelt Marijn Ghys, initiatiefnemer van het project Vrijstaat A waarbij de A staat voor Atheneum. De organisatie heeft gezorgd voor sanitair, een mooie toog, en een podium. Het is nu aan de Truienaren om er zelf zo veel mogelijk activiteiten te organiseren en van deze speelplaats de mooiste plek van de stad te maken. Daarvoor werd een Facebook groep opgericht die terug te vinden is onder de naam Vrijstaat A. Ook het stadsbestuur was enthousiast vertelt Marijn. “Toen we met ons idee kwamen aankloppen bij Burgemeester Kempeneers en eerste schepen Vautmans waren zij waren zij meteen gecharmeerd door dit project. De locatie mogen we gratis gebruiken.” Al heel wat inwoners zijn dingen aan het organiseren. Lev Vanoirbeek organiseert er een comedy avond, Sören Moens pakt uit met een groot darts toernooi, kunstenaars Rudi Eurlings en Raf Roefflaer plaatsen er enkele werken. Op 1 juli gaan fuiforganisaties Cocadisco, Walk the Night en Stand Your Ground samen een feestavond organiseren en op woensdag 5 juli worden er de Midweekfeesten georganiseerd met een optreden van Domino. Ook de buren zijn enthousiast “We zijn heel blij met dit initiatief. Met de moppen van Lev Vanoirbeek zat de sfeer op het buurtoverleg er ook meteen goed in. De organisatie heeft beloofd steeds te sluiten om middernacht en organiseert slechts 4 dansavonden, ik heb dus niet echt schrik van overlast. Ik hoop dat het een succes wordt en er opnieuw meer leven komt in onze mooie stad!”  Martine Hayen, buurtbewoonster. “We kijken tegenwoordig te vaak naar de gemeente of de overheid om dingen te organiseren om daarna kritiek te geven op Social Media. Met dit concept maken we het de mensen gemakkelijk om opnieuw zelf initiatieven te nemen.” Vult Simon Vanrutten nog aan. “Al 280 Truienaars meldden zich aan voor de Facebook groep. We hopen dat dit aantal in de volgende weken verder uitgroeit naar duizend, daarmee zijn we dan het eerste evenement dat georganiseerd wordt door 1000 mensen” 

Naar de facebookgroep via: https://www.facebook.com/groups/1158383371539475