Truineer Nieuws melden?

Sparkx opent grootste sportpretpark van Europa in Hasselt

Niet in Sint-Truiden, maar ook gericht op onze contreien. In Hasselt kan je binnenkort 50 oude en nieuwe sporten ontdekken onder één dak, bij Sparkx, 3500 vierkante meter groot, grote ring van Hasselt.

Over een week opent sportainmentpark Sparkx in Hasselt de deuren voor het grote publiek. Op 3.500 vierkante meter kunnen sporters, families, vrienden, scholen en bedrijven er meer dan 50 verschillende sporten beoefenen. En dat zijn niet alleen klassieke sporten als voetbal, basketbal, roeien of darts. Met de hulp van technologische hoogstandjes spring je er van een klif met een wingsuit of speel je een virtueel spelletje van het in Japan razend populaire hado of trefbal. Een gezonde sportbeleving staat centraal, voor sporters van alle leeftijden en alle niveaus. Zo traint een groep vrienden in de batting cage – waar je baseball, cricket en lacrosse kan spelen – er naast kinderen die zich uitleven in Ropeland, de klim- en springzone van het park.

Meer en gezonder bewegen, dat is missie van de zes initiatiefnemers achter Sparkx. Hun inspiratie haalden ze in het buitenland, met de bouw van hun eigen sportainmentpark startten ze in november 2022. Het park is nu klaar voor het grote publiek en biedt ruimte aan 330 bezoekers om tegelijkertijd te sporten.

 

“Elke bezoeker kan hier verschillende sporten proberen en misschien wel onontgonnen talenten ontdekken. Sparkx wil mensen laten proeven van klassiekers, eventueel met een twist, maar ook radicaal nieuwe sporttakken. Als mensen bij ons de smaak te pakken krijgen voor een bepaalde sport, hopen we dat ze daarna ook de weg vinden naar een sportclub in hun buurt om er die nieuwe passie verder te ontwikkelen.”
Mathieu Renier, mede-oprichter Sparkx 

Innovatief 

Sparkx is uniek in Europa want het is het enige park dat 50 sporten op dezelfde plaats aanbiedt. Een deel van die sportdisciplines maakt gebruik van hoogtechnologische augmented reality.

“De Sparkx-ervaring zorgt ervoor dat augmented reality verder gaat dan louter stilstaan achter een toestel en je armen bewegen. Onze ambassadeurs Steven Van Belleghem en Peter Hinssen hebben ons op het vlak van technologische hoogstandjes en innovaties goed geadviseerd. We geloven sterk in games die sportievelingen uitdagen in coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Zo is skiën op onze skisimulator niet alleen plezant, je leert je techniek perfectioneren en traint de juiste spieren. Je niveau pas je zelf aan naargelang je leeftijd of ervaring.”
Michiel Van Schaik – mede-oprichter Sparkx 

Technologie en sport gaan bij Sparkx hand in hand. Maar de grote meerderheid, zo’n 70%, van de sporten bevindt zich niet in een virtuele omgeving. Sporters kunnen hun fysieke inspanningen wel meten, vergelijken en delen met familie, vrienden of collega’s.

“Sparkx is dé plek om sport en fun te combineren: je kan er én sporten én mensen ontmoeten. Bovendien is het leuk om te weten of je progressie maakt door alle snufjes waarmee de verschillende uitdagingen voorzien zijn, of je nu af en toe voor de lol tegen een familielid speelt of een fervente sporter bent die bepaalde skills verder wil verfijnen.”
​Ann Wauters, basketbalspeelster en ambassadeur van Sparkx 

Inclusief

Sporters van alle niveaus komen bij Sparkx aan hun trekken, ook mensen met een beperking. Zo is ongeveer een kwart van de belevingen toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

”Ik vind het belangrijk dat ook sporters met een beperking hier kunnen trainen of ontspannen. Samen met voormalig paralympisch atlete Hannelore Vens adviseer ik Sparkx dan ook hoe ze de infrastructuur hierop kunnen afstemmen. Rolstoelgebruikers die curling spelen is bijvoorbeeld perfect mogelijk.”
Marc Herremans, voormalig wereldkampioen Iron Man, adviseur en ambassadeur van Sparkx

Bordjes bij de attracties geven aan hoe groot of hoe oud je moet zijn om ze te gebruiken. Het aanbod start vanaf 4 jaar.

“Sparkx is voor mij een plek waar de hele familie samen kan sporten. De kinderen ontdekken nieuwe sporten en wie weet krijgen ze hier de smaak te pakken om zich later bij een club aan te sluiten om te gaan boogschieten, golven of trampolinespringen bijvoorbeeld. En terwijl de kinderen zich amuseren, kunnen mijn vrouw en ik ook samen sporten”.
Mousa Dembélé, ex-profvoetballer en ambassadeur van Sparkx 

7 dagen op 7 sporten

Wie wil gaan sporten koopt ter plaatse een ticket of reserveert op voorhand online een slot voor een bepaalde tijd. Voor 1 uur sporten tijdens de week betaalt een kind jonger dan 10 jaar 11,95 euro en een volwassene 14,95 euro. In het weekend en op vakantie- en feestdagen is dat voor kinderen jonger dan 10 jaar 13,95 euro en voor volwassenen 16,95 euro. Je kan ook slots reserveren voor 2 uur of 4 uur sporten. Daarnaast bestaan er ook abonnementen voor zes maanden en aangepaste formules om alleen één bepaalde attractie te gebruiken of gedurende een bepaalde tijd alle attracties.

Sparkx is elke weekdag open van 14u tot 22u. Op woensdagmiddag opent het park 2 uur vroeger en kan je er terecht vanaf 12u. Tijdens het weekend zijn er aangepaste openingsuren met op zaterdag toegang van 10u tot 22u en op zondag van 10u tot 20u. Tijdens schoolvakanties gaat Sparkx vroeger open, elke dag om 10u.

“Iedereen is welkom, onze hosts helpen je graag op weg met een woordje uitleg of veiligheidsinstructies. En ook wie niet komt sporten en dus geen toegangsticket heeft, kan ‘s middags in ons restaurant komen lunchen vanaf 12u. We serveren lekkere en gezonde gerechten en werken hiervoor samen met onze partner Eeetwell. Voor bedrijven en (verjaardags)feesten hebben we speciale formules, zowel om te sporten als voor de catering. We hebben uiteraard ook enkele guilty pleasures”
Anja Swinnen, HR Manager van Sparkx

Naast de mogelijkheid om er feesten of teambuildings te organiseren, komen er ook workshops en lezingen rond mentale gezondheid en gezonde voeding. Op maandag- en dinsdagavond is er de mogelijkheid om specifieke attracties voor jezelf of voor jouw familie of vriendengroepje te reserveren.

Een troef voor Hasselt en omstreken

Sparkx ligt aan de grote ring rond Hasselt op de site van Plaza’H en is bereikbaar met de bus. Er zijn ook fietsenstallingen en een gratis parking.

“Hasselt wil in Limburg, Vlaanderen en de Euregio een koploper zijn op het gebied van innovatie. Met de komst van Sparkx naar onze stad, zetten we die ambitie kracht bij. Naast innovatie zet dit project ook extra in op meer bewegen en gezonder leven. Een doelstelling die ook wij als stadsbestuur ten volle willen ondersteunen. We hopen dat heel veel Hasselaren en niet-Hasselaren, Sparkx gaan leren kennen als een extra attractiepool in onze stad.”
Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput 

De bouw van het sportpretpark in Hasselt is voor Sparkx de start van een internationaal verhaal voor de oprichters. De focus ligt nu in eerste fase op het eerste park in België om vervolgens gestaag te groeien en op termijn ook parken bouwen in de rest van België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.