Truineer Nieuws melden?

Sint-Truiden viert 15 jaar Faire Gemeente

Op zaterdag 13 mei organiseert Sint-Truiden voor de eerste keer de ‘Faire Ronde’. Met deze uitgestippelde fietstocht zet de stad op ‘World Fair Trade Day’ diverse locaties in de kijker waar organisaties, handelaars en producenten lokaal, ecologisch en fair denken én doen. Doe jij morgen ook mee?

Doe mee met de eerste editie van de Faire Ronde

 

Met deskundige uitleg of informatiepanelen ter plaatse en de mogelijkheid om van (h)eerlijke producten te proeven op een terrasje of aan een automaat, belooft het een ontspannende ontdekkingstocht te worden voor jong en oud.

 

Zaterdag 13 mei is World Fair Trade Day. Dan klinkt de eis voor eerlijke, duurzame en rechtvaardige handel nog iets luider dan op alle andere dagen van het jaar. Ook in Sint-Truiden. Daarom organiseert het lokaal bestuur nu zaterdag de allereerste editie van de ‘Faire Ronde’.

De Faire Ronde

De actie kadert binnen de omslag van ‘FairTradeGemeente’ naar ‘Faire Gemeente’. Want kiezen voor Fairtrade, is kiezen voor duurzaamheid. Voor mens en milieu, voor boer(in) en bord, van hier en verderweg. Een boodschap die ook in Sint-Truiden aanstaande zaterdag mee wordt uitgedragen. De fietstocht, met als vertrekpunt de streekproductenwinkel van Toerisme, neemt je mee op ontdekking langs locaties als de Fietsbieb, Gezond van bij ons, de Heerlijke Hoeve en nog verschillende andere bedrijven, organisaties en verenigingen die zich inzetten voor duurzame en eerlijke producten.

 

15 jaar Faire Gemeente
“Sint-Truiden is intussen al 15 jaar een erkende Faire Gemeente. We willen met verschillende acties bijdragen aan een waardig bestaan voor duurzame producenten, zowel bij ons als in het buitenland. Denk maar aan het jaarlijkse Fairtrade-ontbijt op de Dag van de Jeugdbeweging, Fiesta Mondial, projecten in scholen en nu, de Faire Ronde”, zegt schepen van Lokaal Mondiaal Beleid Stijn Vanoirbeek. “Om de eerste editie van dit event feestelijk af te sluiten en 15 jaar Faire Gemeente te vieren, is iedereen zaterdag om 17u van harte welkom op de (h)eerlijke receptie op het Trudoplein voor de Oxfam Wereldwinkel.”

Voedselstrategie (h)eerlijk Haspengouw

“Bovendien maken we van de gelegenheid gebruik om onze voedselstrategie ‘Geplan(d/t) voor de toekomst – Voedselstrategie (h)eerlijk Haspengouw’ aan het grote publiek voor te stellen”, gaat schepen Vanoirbeek verder, “Als hoofdstad van Haspengouw vinden wij het onze verantwoordelijkheid om een doordachte voedselstrategie uit te werken. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen altijd toegang heeft tot voldoende, duurzame en gezonde voeding? Wat zullen onze kinderen op school eten? Hoe krijgen lokale boeren hun producten in de stad? Hoe spelen ondernemers hierop in? In de voedselstrategie zoeken we een antwoord op deze en nog andere dwingende vragen.”

Meer info en de route vind je op www.sint-truiden.be/faire-ronde.