Truineer Nieuws melden?

Pand Groenmarkt met Portugese keramiektegels en Cosmogarden helemaal zichtbaar

De doeken zijn weggenomen. Het pand op de Groenmarkt dat met zijn blauwe azulejos tegels tegen de gevel en cosmogarden bovenop deel uitmaakt van het concept Cosmowing is nu helemaal zichtbaar. Het is een concept van Pascal Vossius en Koen Vanmechelen.

© Tony Tachelet

Het pand met Cosmogarden: een groene daktuin met een imposante serre, directe leverancier van verse groenten en fruit voor de horeca op het gelijkvloers. Deze ‘greenhouse’ vormt in combinatie met de gevel eronder een geheel nieuw kunstwerk. Koen Vanmechelen heeft die gevel namelijk bekleed met Portugese azulejos, de typische wit-blauwe keramiektegeltjes. Die dragen beelden van de PCC-kippen.

In het PCC of Planetary Community Chicken kruist Vanmechelen een haan uit de laatste generatie van zijn wereldbekende Cosmopolitan Chicken Project met een lokale commerciële hen uit een welbepaalde gemeenschap. De eerste Planetary Community Chicken werd geboren in het pand van het huidige cosmocafé en vermenigvuldigde zich vandaar over de wereld. Op de plek van origine wordt dat mondiale verhaal nu terug met de lokale gemeenschap gelinkt.

Koen Vanmechelen verklaarde voor de uitvoering van de plannen: “Vanop deze plek kreeg de wereld nieuw leven, nu brengt de wereld dat leven terug naar het plein. We brengen mensen hier samen, inspireren hen en laten ideeën kruisen zodat we allemaal inzien hoe globalisering ook iets positief kan zijn. Diezelfde gedachte zat al in het cosmocafé, door het succes ervan kunnen we ons werk nu verder verruimen. Met Cosmowing brengen we kunst meer dan ooit midden in de samenleving.”

Initiatiefnemer Pascal Vossius gelooft in die positieve kruisbestuiving: “Met Cosmowing verzamelen we mensen rond de essentiële onderdelen van het leven. Eten en drinken, wonen, werken, gezondheid, gastvrijheid. Tegelijk doen we aan herintegratie van cultuur en natuur in het hart van de stad. Met Cosmowing krijgt Sint-Truiden er dus een nieuwe bezienswaardigheid bij. Van de hand van een stadsgenoot én wereldvermaard kunstenaar. Daar mogen we gerust fier op zijn.”