Truineer Nieuws melden?

Hilde Vautmans ontvangt 200 boeren in Bloesembar

Gisterenavond ontving Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) ruim 200 boeren in de Bloesembar in Velm om met hen in gesprek te gaan over de toekomst van de landbouwsector in Europa.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Onze boeren staan dag en nacht klaar om te zorgen voor ons voedsel. Ik vond het daarom belangrijk om onze boeren eens te bedanken. Onder een goede en bruisende sfeer ging ik gisterenavond met hen in gesprek over de toekomst van de landbouw in Europa. Beleid voor de boeren, dat moeten we maken mét onze boeren. Maar de cijfers van onze landbouw liegen niet. Tussen 2005 en 2020 zijn er 5,1 miljoen boeren verdwenen, bijna 1000 per dag. Dat is een derde van het totale aantal Europese landbouwbedrijven. Ik wil onze boeren een stem geven in Europa. Onze boeren staan voor grote uitdagingen.”

“Landbouw was de stichtende factor van de Europese samenwerking. En ook nu gaat nog 40% van het Europese budget naar landbouw. Het gesprek met onze boeren gisteren heeft nog maar eens beklemtoond dat er heel veel uitdagingen op onze boeren afkomen. Zowel Europees als regionaal volgen de wetgevingen elkaar op en die cumul maakt dat het voor de landbouwers niet langer leefbaar is. We moeten grondige impactanalyses uitvoeren van alle wetgevingsvoorstellen binnen de sector. Ook in Vlaanderen vermindert het aantal landbouwbedrijven drastisch. Op 10 jaar tijd zijn er 3.000 boeren gestopt. In Limburg was er een daling van 40%, in Sint-Truiden zelfs 55,5%. Ik vecht voor het overleven van onze boerenstiel in Sint-Truiden, in Limburg, in Vlaanderen, in België en in Europa”, besluit Vautmans.