Truineer Nieuws melden?

Vandaag Erfgoeddag

Vandaag zondag is het Erfgoeddag in Haspengouw. De vraag: wat hebben dieren met erfgoed te maken?  Sint-Truiden organiseert zes tentoonstellingen met een beestige blik op erfgoed. Wij overlopen even het beestige aanbod in onze stad.

Er-bij-horen – Tentoonstelling

Imkers en honingbijen maken onlosmakelijk deel uit van ons rijk, bio-divers, maar ook cultuur- en maatschappelijk leven. In deze tentoonstelling, ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van imkervereniging De Bieëntelers, geven we een zo breed mogelijk inzicht in alle facetten van het superorganisme van de bijenkorf en plaatsen we de imkerij in de bredere context van onze samenleving. Maak kennis met de honingbij, bijenproducten, bestuiving, solitaire bijen, biodiversiteit… maar ook met de geschiedenis van het imkeren, bijen en hun rol in godsdienst, bijen in poëzie… Een tentoonstelling even rijk en divers als het leven van de bij zelf.

Openingsuren:  10.00 – 17.00 uur

Locatie:               Museum DE MINDERE (bovenzaal), Capucienessenstraat 1-3, 3800 Sint-Truiden

Organisatie:       Museum DE MINDERE en De Bieëntelers

 

De grootste dierenvriend: Franciscus van Assisi – Tentoonstelling, voor gezinnen

Duik met ons mee in de levensvisie van Sint Franciscus! Als grote dierenvriend en patroonheilige van de dieren valt zijn feestdag natuurlijk niet toevallig samen met Werelddierendag op 4 oktober. Dieren worden in verschillende culturen en landen anders behandeld. Stap in het wereldrijk der dieren en neem deel aan een nieuw, uniek museumspel. Met het ‘beestig’ parcours kijk je op een nieuwe manier naar de werken en vind je meer dieren dan je denkt. Doe mee met de speciale verkiezing van het bijzonderste dier van DE MINDERE en maak kans op een geschenkpakket!

Openingsuren:  10.00 – 17.00 uur

Locatie:               Museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie:       Museum DE MINDERE

 

Overal dieren in het leven van de stad – Tentoonstelling

Wat heeft Sint-Truiden met dieren? Ontdek het in foto’s en verhalen in deze fijne tentoonstelling! Denk aan de bekende Veemarkt, de Varkensmarkt, de paarden tijdens optochten en processies, de kermis, de hondenkarren, het hanenzingen… Maak kennis met heiligenbeelden vergezeld van dieren, met wenskaarten en communiekaartjes waarop dieren figureren, met speelgoed… En dan zijn er ook nog steeds dieren te spotten in de gevels van de stadswoningen en kerken. Kortom een boeiende verkenning van ‘beestig Sint-Truiden’!

 Openingsuren:  13.00 – 18.00 uur

Locatie:               De Fwajee (foyer van de Academiezaal), Plankstraat 18, 3800 Sint-Truiden

Organisatie:       Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden

 

Beestjes… allemaal beestjes – Tentoonstelling

Laat je onderdompelen in de magische wereld van dieren. Wezens uit metaaldraad, kleurrijk en creatief bewerkt tot kantachtige structuren geven je fantasie vleugels. Laat je meeslepen door een idyllische dierenwereld: “Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam, een panter vlijt zich bij een bokje neer, kalf en leeuw zullen samen weiden…” Een niet te missen tentoonstelling van KantelinK!

Openingsuren: 10.00 – 18.00 uur

Locatie:               De Zoutkist, Tiensevest 31, 3800 Sint-Truiden

Organisatie:       KantelinK

Parking bij Lago stedelijk zwembad, Olympialaan of parking Centrum, Spaansebrugstraat 13.

Ook open op zaterdag 15 en zondag 16 april 2023, 14.00 – 18.00 uur en op zaterdag 22 april 2023, 14.00 – 18.00 uur.

 

Dierensymboliek in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Sint-Truiden – Rondleiding

Dieren worden al eeuwenlang afgebeeld in kunstwerken van alle soorten en op allerlei plaatsen. In de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Sint-Truiden vinden we dierenafbeeldingen op beelden, muurschilderingen, meubilair… Tijdens een begeleid bezoek aan de O.L.V.-kerk van Sint-Truiden gaan we op zoek naar de slang, de pelikaan, de leeuw, de draak e.a. en ontdekken we hun betekenis. Een boeiende kennismaking met erfgoed uit eigen stad op Erfgoeddag!

Openingsuren: 13.30 – 14.30 uur en 15.00 – 16.00 uur

Locatie:               Collegiale kerk O-L-Vrouw Tenhemelopneming, Plankstraat 16, 3800 Sint-Truiden

Organisatie:       vzw Sint-Truidense Schatten

 

De Agnesbegijnhofkerk, een dierenrijk – Workshop, voor kinderen

Op Erfgoeddag zijn kinderen én dieren de baas in de begijnhofkerk van Sint-Truiden. Vele dieren verschuilen zich al eeuwenlang in de middeleeuwse muurschilderingen, op barokmeubilair of op grafstenen. De meeste komen ons bekend voor: duiven, honden, leeuwen, een paard, een hert, os en ezel, maar ook ratten. Die laatsten werden door een Vlaamse heilige getemd, familie van de Heilige Trudo nog wel. Twee beesten blijven een raadsel. Wie geeft ze een naam?

Openingsuren:  10.00 – 18.00 uur

Locatie:               Begijnhofkerk, Begijnhof z/n, 3800 Sint-Truiden

Organisatie:       Begijnhof Buurtcomité en PCCE

 

Dieren in de Trudoabdij X Koen Van Mechelen – Tentoonstelling

Grasduinend in de Abdijkroniek stootte ASR op vreemde en symbolische dieren en een specifiek dieet met doodgewone en erg bijzondere diersoorten. Van de 12de tot de 18de eeuw speelden dieren een belangrijke rol in en rond de abdij. In het latere seminarie en de school die erop volgde ontstond een omvangrijke collectie met opgezette dieren en natuurlijke objecten (mineralen, fossielen etc.). We brengen deze ‘wunderkammer’ of het ‘verloren wetenschapsmuseum van het Kleinseminarie’ weer tot leven met één van de Medusa’s van Koen Van Mechelen, een kunstwerk waarin de grenzen van het conventionele doorbroken worden en een vorm van diversiteit ontstaat die we nooit eerder zagen.

Openingsuren:  10.00 – 18.00 uur

Locatie:               Trudo-abdij (Keizerszaal), Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie:       Abdij, Stad en regio vzw

Op Erfgoeddag is een taxidermist aanwezig die de bezoekers inwijdt in de wondere wereld van de taxidermie. Je kan de tentoonstelling ook bezoeken op 29 en 30 april (10.00 – 18.00 uur) en op weekdagen van 24 t.e.m. 28 april (enkel op afspraak).

 

Een blik op beesten in archief- en erfgoedcollecties – Tentoonstelling

Deze tentoonstelling haalt vijf gevarieerde thema’s aan:

  • Vee voor de markt: vee kopen en verkopen in marktstad Sint-Truiden
  • Duiven: van adellijk privilege tot volkssport nummer één
  • Werkbeesten en showbeesten:  van dieren als werkinstrumenten naar dieren als hobby
  • Jacht en visvangst: van noodzaak tot privilege en reglementering
  • Huisdieren worden huisgenoten: van nuttige huisdieren voor bewaking en ongediertebestrijding tot ‘best friends’.

Openingsuren:  11.00 – 17.45 uur

Locatie:               Trudo-abdij (Abtsvleugel), Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden

Organisatie:       Archief Stad Sint-Truiden