Truineer Nieuws melden?

Vijftien topchefs in Kasteel van Ordingen

Het Kasteel van Ordingen is op 2, 3 en 4 april het decor van de jaarlijkse chefs conference van Relais & Châteaux, een mondiale vereniging van luxehotels en gastronomische restaurants. Vijftien internationale topchefs komen er brainstormen over hun vak. “En ze zullen voor het eerst ook samen koken”, zegt general manager Yannick Bouts.

Relais & Châteaux telt bijna zeshonderd leden in 68 landen op de vijf continenten. Het Kasteel van Ordingen maakt er sinds de lente van vorig jaar deel van uit. In dezelfde periode kreeg het van Toerisme Vlaanderen het hotellabel vijf sterren. “Je moet een onderscheid maken”, nuanceert Yannick Bouts. “Vijf sterren krijg je als je beantwoordt aan een aantal criteria, zoals de aanwezigheid van een conciërge en een voiturier. Een afvinklijst van faciliteiten, zou je kunnen zeggen. Relais & Châteaux kijkt in eerste instantie naar de beleving. Die begint bij het uitstappen op de parking en eindigt bij het uitchecken. De zogenaamde x-factor, die een grote impact heeft op de appreciatie van je verblijf.”
In het Kasteel van Ordingen buigen vijftien chefs uit de Benelux, Roemenië, Polen en Denemarken zich drie dagen over actuele horecathema’s, zoals duurzaamheid, allergieën en intoleranties, personeelsbeleid, het gebruik van streekproducten en de ambassadeursrol van een Relais & Chateaux-chef. Daarvoor werden enkele gerenommeerde sprekers uitgenodigd. Op het programma staat eveneens een videocall met Mauro Colagreco, de Argentijnse chef van het Zuid-Franse driesterrenrestaurant Mirazur.”

Triggeren

“Uiteraard gaan de chefs tussendoor ideeën uitwisselen”, preciseert Yannick Bouts. “Noem het een kruisbestuiving tussen topchefs die openstaan voor nieuwe ideeën en van elkaar willen leren. Voor het eerst gaan zij ook samen en voor elkaar koken, zonder gasten. Zij gaan elkaar niet challengen, maar triggeren. De gastronomische wereld is voortdurend in beweging. Stilstaan is achteruitgaan. Daarom verbaast het me niet dat de belangstelling om deel te nemen aan dit evenement groot was. Helaas is het aantal plaatsen beperkt. Uiteraard nemen ook onze eigen chefs deel, Gary Kirchens van restaurant Aurum en Pieter Caubergs, de nieuwe chef van Bistro Richard.” “Om het aangename aan het nuttige te koppelen, werd op voorstel van Jef Schuur van het Texelse restaurant Bij Jef een nevenprogramma uitgewerkt. Hij stelde voor om twee regiogebonden activiteiten uit te werken. Daarom gaan de chefs naar imkerij Immegaard in Wellen en wijndomein Clos d’Opleeuw van Peter Colemont, al vaak genoemd als de beste wijnmaker van het land. Die korte verplaatsingen doen ze met een vespa, zodat ze en passant een impressie krijgen van het Haspengouwse landschap. Wij zijn trots dat Relais & Châteaux ons koos om deze driedaagse meeting te organiseren. Het is de bevestiging dat het Kasteel van Ordingen er in korte tijd in slaagde een internationale renommee te verwerven.”