Truineer Nieuws melden?

Vandaag Beloken Pasen of Witte Zondag

Vorige zondag was het Pasen, deze zondag is heet Beloken Pasen, ook wel Witte Zondag genoemd.

© Tony Tachelet

Beloken Pasen is de eerste zondag na Pasen, er zijn veel verschillende namen voor deze dag, beloken is afkomstig van het woord beluiken of het oude werkwoord luiken en staat voor het afsluiten van de paasweek na Pasen. In het jaar 2000 riep paus Johannes Paulus II deze dag uit tot Barmhartigheidszondag of Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid. Op Barmhartigheidszondag wordt gevierd dat God iedere zondaar vergeeft die berouw toont. In de Oosters-orthodoxe kerk wordt deze dag Thomaszondag of in het Bulgaars Tomina Nedelya genoemd. In het Latijn wordt de dag Dominica in albis; Zondag in het wit of Witte zondag genoemd.

Beloken Pasen is de laatste zondag van de week na Pasen of de Paasweek, in de Oosters-orthodoxe kerk is dit de Heldere week of de Bright Week. Elke dag van deze week is een vreugdevolle dag omdat Jezus is opgestaan, in deze week is er geen vasten, men mag weer vlees, kaas en eieren eten. De betekenis van een ei eten met Pasen komt van het vasten in de voorgaande periode. Elke dag na Paaszondag heeft de naam Helder; Heldere maandag, Heldere dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Heldere zaterdag of Paaszaterdag of Bright Saturday is de laatste dag van de Heldere week in het oosterse christendom.
Thomaszondag is de dag dat de apostel Thomas de overtuiging kreeg dat Jezus werkelijk uit de dood was opgestaan volgens Johannes 20, vs. 24-29: Jezus zei tegen hem: “Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof.” Thomas antwoordde: “Mijn Heer, mijn God!” Jezus zei tegen hem: ” Gezegend zijn zij die zonder te zien hebben geloofd”. Thomas was de enige apostel die niet geloofde in de wederopstanding zolang hij dit niet zelf had gezien en hij kreeg de bijnaam ongelovige Thomas.

Het octaaf van Pasen is de achtdaagse periode van Paaszondag tot en met Beloken Pasen, in de liturgie wordt bij toon 8 wel deze tekst gezongen: “Levendiger en vruchtbaarder dan het paradijs helderder dan welke koninklijke kamer dan ook: uw graf, o Christus, is de bron van onze opstanding.”

Bron: rouwverwerking.info