Truineer Nieuws melden?

‘Onze oorlog’ of hoe kunst een boodschap over WOII brengt.

Kennismaken met de lokale verhalen uit WOII ? Schrijf je snel in voor deze interessante wandeling met gids Patrick. De gidsbeurt is geïnspireerd op de historische strip van Truienaar
Mario J. E. Boon. Afspraak op 23 april.
Datum: 23/04/2023
Uur: 14:00
Uur van samenkomst: 13:50
Plaats: De Fwajee
Adres: Plankstraat 18, 3800 Sint-Truiden
Prijs leden: 8
Prijs niet-leden: 8
Prijs voorverkoop: 8
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Wandeling of fietstocht

 

“Onze oorlog” of hoe kunst een boodschap over WOII brengt.

Toegeven: de tweede wereldoorlog was niet de leukste tijd, polariseerde de maatschappij en sloeg diepe wonden.

Maar zo was het ook met de covid en zo is het ook met alle gevoelige thema’s waarbij mensen een partij kiezen of …moeten kiezen.

Mario Boon is een echte Truienaar en als striptekenaar slaagt hij erin om ons die polarisering mooi weer te geven. Maar hij slaagt er ook in om een evenwicht te houden tussen de historische feiten en een humane boodschap.

Tijdens deze wandeling door Sint-Truiden maken we kennis met wat vooraf ging aan WOII, wat gebeurde en wat er blijft. We gaan even terug naar de eerste wereldoorlog, waar sommige tenoren van de latere Truiense politiek ontstonden. We bezoeken plaatsen waar die mensen leefden, plaatsen waar belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden. Maar vooral: we horen verhalen, vaak aangrijpende verhalen, herkenbare verhalen…

En we refereren uiteraard voortdurend naar het stripverhaal “Onze oorlog” van Mario Boon…

We kijken ook hoe Sint-Truiden op een respectvolle wijze omging met de nagedachtenis van die gebeurtenissen, welke tastbare sporen er zijn en we sluiten af met een mooie boodschap.

Kortom: we maken een boeiende mix van kunst en geschiedenis dat niemand ongevoelig zal laten zowel jong als minder jong.

 

23 april 2023 om 10u00 en 14u00: Rondleiding “Onze oorlog”  – Refererend naar de strip van Mario Boon – (La visite guidée peut aussi se faire en français sur demande préalable)

 

Inschrijving:

Er kan op voorhand ingeschreven worden via overschrijving of er kan ter plaatse betaald worden met gepast geld. 

De prijs per volwassene is           € 8

De prijs per kind tot 11 jaar is    € 5

Bij voorkeur ter plaatse, contant of eventueel met bewijs van overschrijving op: BE55 7370 6245 8444   Patrick Buffel met als mededeling: de naam en het aantal volwassenen/kinderen

Vragen en informatie kunnen via: patrick.buffel54@gmail.com