Truineer Nieuws melden?

Niet zomaar kuikens

We meldden reeds dat ze bij WZC den Akker met een machine eieren uitbroedden. Net voor Pasen kwamen de kuikens uit. Die maken het intussen goed. Wist je dat deze kuikens en bij uitbreiding alle dieren belangrijk zijn voor de bewoners en omgekeerd?

Update kuikens
De kuikens zijn ondertussen een week oud en de meesten doen het heel goed. De kuikens zijn wel nog heel kwetsbaar en daarom zitten de kleinste rassen nu apart van de grootste rassen in een kooi beneden met de nodige verzorging. Deze kooien zullen de komende dagen vervangen worden door een grotere kooi, zodat ze wat meer bewegingsruimte krijgen. In een tweede fase, midden mei, verhuizen de kuikens naar een ruim verblijf buiten.
In deze eerste levensdagen/weken zijn de kuikens nog heel gevoelig voor stress en stress kan ervoor zorgen dat ze minder goed groeien en vatbaarder zijn voor ziekte en/of sterfte. Daarom zouden we willen vragen om de kuikens in deze fase nog niet op te pakken. Ertegen praten (of neuriën) en ze voorzichtig aaien is zeker geen probleem en daar worden ze zelfs rustig van. Benader ze met je hand steeds van op de zijkant of vanonder, en niet van boven. Een roofdier pakt een kuiken ook van boven en de stress die dat veroorzaakt zit in hun instinct.
We geven de kuikens nu graag de tijd om hun weerstand op te bouwen, om hopelijk daarna een mooi groepje kippen over te houden om samen met de bewoners vele jaren wederzijds plezier van te kunnen hebben.
Team Den Akker