Truineer Nieuws melden?

Herdenking Christina De Wonderbare: oproep naar verenigingen

Volgend jaar zal het 800 jaar geleden zijn dat Christina De Wonderbare van Sint-Truiden overleed.  Zij werd in 1150 geboren in  Brustem. Ze stierf in het St-Catharinaklooster te St-Truiden. de Trudo Federatie wil deze herdenking niet ongemerkt laten voorbijgaan. Vandaar een oproep tot verenigingen.

In 2024 zal het 800 jaar geleden zijn dat de heilige Christina overleed. Tijdens haar leven speelde ze een prominente rol in het spirituele en sociale leven van onze streek. Ook na haar dood is ze tot in onze tijd talloze mensen blijven inspireren.
Onbekend onbemind?
We willen in ons dekenaat dit 800-jarig jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. De figuur van Christina is voor heel wat mensen in onze streek een onbekende terwijl ze wereldwijd op heel wat belangstelling kan rekenen. Bij wijze van voorbeeld: in de afgelopen tijd verscheen er over haar een boek van een professor uit Parijs (Sylvain Piron 2021); in 2022 werden er in Italiaanse kranten twee artikelen over onze heilige geschreven; in 2020 was er een uitleen van een Christinaschilderij aan het museum Catharijneconvent in Utrecht en voor dit jaar is er een vraag tot uitleen van het Krona-museum in het Nederlandse Uden. We mogen zeker ook het lied van de Australische rockzanger Nick Cave over ‘Christina the Astonishing’ niet vergeten.
Kennismaking & verdieping
Rob Vandueren, theoloog en ere-inspecteur van het onderwijs schreef een korte historische schets van wie Christina was en legt soms zeer originele linken met onze tijd. Een studiegroep met mensen uit Borgloon en Sint-Truiden heeft ook 25 inspirerende themafiches rond het leven en de persoon van Christina uitgewerkt. Als je daar interesse voor hebt, kan je die opvragen op het secretariaat van de dekenij.
Er werd eerder ook al uitgebreid onderzoek gedaan in Sint-Truiden. Gedurende 6 jaar heeft een werkgroep, met Jo Vanmechelen, Jef Smeesters en Camille Vanlangendonck als belangrijkste onderzoekers, onder de koepel van de Erfgoedcel Sint-Truiden hard gewerkt om Christina trachten te doorgronden. In 2012 publiceerden ze de resultaten in een boek (Christina en Lutgardis. Het verhaal van twee mystieke vrouwen in Sint-Truiden) en was er een tentoonstelling in de Begijnhofkerk. Het boek is nog steeds verkrijgbaar (https://www.erfgoedhaspengouw.be/…/christina-en-lutgardis/) en te ontlenen in de bibliotheek.
Oproep
Graag willen we verenigingen, scholen en organisaties oproepen om te overwegen of ook zij een initiatief willen nemen naar aanleiding van dit Christina-jubileum. Een aantal mensen en verenigingen is trouwens al gestart met de voorbereiding van initiatieven en projecten.
Indien je interesse hebt om in 2024 een Christina-initiatief te nemen, laat het ons dan weten. We proberen op het secretariaat van de dekenij een overzicht te maken van al wat er gepland wordt en bijdragen aan de bekendmaking ervan.
Wil je verder op de hoogte gehouden worden van wat er rond de figuur van Christina in ons dekenaat gebeurt, laat het dan ook weten aan het secretariaat van de dekenij: dekenij.sint-truiden@telenet.be 011/68 23 37.
Wim Ceunen, pastoor-deken