Truineer Nieuws melden?

Expo ‘er bij horen’ toont 110 jaar passie voor de bijen

Al 110 jaar zijn imkers in Sint-Truiden en omstreken gepassioneerd door bijen. Ze vieren hun jubileum met een bijzondere expo in museum DE MINDERE.

Met de boeiende tentoonstelling ‘Er bij horen’ viert de vzw De Bieëntelers van Sint-Truiden en omstreken hun 110-jarige bestaan. Deze gepassioneerde imkers willen met deze expo verduidelijken dat honing en bijen onlosmakelijk deel uitmaken van ons rijk biodivers, maar ook cultureel- en maatschappelijk leven. Laat je door imkers met meer dan 40 jaar ervaring onderdompelen in de fascinerende wereld van de bijen, de ambassadeurs van de biodiversiteit. Voor kinderen en hun begeleiders zijn er workshops op maat. 

‍Achter de benaming ‘vzw De Bieëntelers van Sint-Truiden en omstreken’ gaat een rijke geschiedenis schuil. Vanwaar komt jullie naam? De vereniging werd gesticht als beroepsvereniging op 5 februari 1913 door de gekende en populaire bakker en imker Emile Hendrikx, die als voorzitter optrad en dit met de hulp van ondervoorzitter Louis Cleeren, die als beroep ‘bieënteler’ opgaf maar tevens onderwijzer was in Kerkom. Op 13 mei 1938 gaf koning Leopold III onze vereniging de toestemming zich voortaan de ‘Koninklijke Biebond van Sint-Truiden’ te noemen.

Welk is jullie doel? In die 110 jaar zijn de bieëntelers van Sint-Truiden en omstreken uitgegroeid tot een hechte imkersvereniging met als voorzitter Patrick Bosloirs, elf bestuursleden en een honderdtal leden. Het met raad en daad bijstaan van jonge en niet meer zo jonge imkers zijn onze streefdoelen. We doen dat via vergaderingen, bijscholingen, lessenreeksen, uitstappen, doedagen, persoonlijk contact… Of om het met de woorden van Toon Hermans te zeggen: ’De bijen zoeken in hun woning en werken aan een nijver plan. Zij zorgen voor de zoete honing, en wij … maken er een potje van…‘ .

Hoe ziet de tentoonstelling eruit? Met meer dan 100 panelen en veel demomateriaal proberen we een zo breed mogelijk inzicht te geven in alle facetten van een superorganisme en de imkerij in de bredere context van onze maatschappij te plaatsen. Komen o.a. aan bod: een brede kennismaking met de honingbij, bijenproducten, bestuiving, geschiedenis van het imkeren, solitaire bijen, biodiversiteit, godsdienst, poëzie en nog veel meer! 

Geleide bezoeken Tijdens de openingsuren van de tentoonstelling is een gratis, geleid bezoek voor groepen mogelijk vanaf ongeveer 10 personen. Geïnteresseerden kunnen daarvoor contact opnemen met Roeland Vaes via 011 68 80 81.

Kinderworkshops Op woensdag 19 april en zondag 23 april van 14u. tot 16u. kunnen kinderen kaarsen maken uit waswafels, originele tekeningen inkleuren en boekenhoekjes knutselen. Doelgroep van 6 tot 12 jaar. Begeleiders ook van harte welkom! Gratis. Inschrijven bij Roeland Vaes via 011 68 80 81.

 

De tentoonstelling ‘Er bij horen’ van zaterdag 15 april tot en met zondag 23 april in museum DE MINDERE. De toegang en de workshops zijn gratis.