Truineer Nieuws melden?

BelOrta Bloesembar komt met eigen hoodielijn ten voordele van de bijen

Afgelopen weekend is de BelOrta Bloesembar officieel geopend. Bij goed weer komen meer dan 20.000 bezoekers langs het pop-up concept te midden van de bloesemvallei in Velm. “We laten gedurende 6 weken toeristen kennismaken met het harde werk van de landbouwers en willen iets betekenen voor het fruitverhaal”, klinkt het duidelijk. “We zagen op een citytrip in Milaan mooie sweaters met appels, peren of kersen hangen in de lokale United Colors of Benetton. Deze mochten dus zeker niet ontbreken in Haspengouw”, aldus Stefanie van de BelOrta Bloesembar.

 

De organisatie op de foto met een delegatie van de Imkerbond Sint-Truiden
© Truineer

Het Fruitverhaal: zonder bijen, minder of geen fruit
“We hechten als organisatie veel belang aan het fruitverhaal. Zo stonden er al educatieborden op onze wandeling van 3 km met het fruitverhaal toegelicht. Nu gaan we nog een stap verder. Met de ‘Hoodie voor de Bij’ hopen we onze bijdrage te leveren aan de bij, want zonder bij, geen fruit”, aldus Peter Onkelinx van de BelOrta Bloesember.

10 EUR per hoodie naar de Imkerbond van Sint-Truiden
“Als uitspraak -zonder bij, geen fruit- in zijn algemeenheid opgaat, dan geldt dit zeker voor een streek als Haspengouw dat met zijn uitgebreid areaal aan plantages en fruit zeer sterk afhankelijk is van een optimale bestuiving door (honing)bijen. Zowat drie kwart van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door insecten. Daarbij spelen honingbijen een glansrol. Deze betrouwen op hun beurt dan weer op de imkers die proberen ze met de beste zorgen te omringen. Niet makkelijk voor hen nu bijensterfte een actueel thema is met multifactoriële oorzaken”, aldus de Imkerbond van Sint-Truiden. Ze komen ook met een oproep: “Meld onmiddellijk aan de brandweer als je een nest ontdekt van de Aziatische hoornaar, zij roeien de honingbij uit.”

Voor kinderen en volwassenen
De “Hoodie voor de bij” met natuurlijk een appel, een peer of  2 kersen op de trui zijn ter plaatse te koop voor 45 EUR, waarvan 10 EUR naar de imkerbond van Sint-Truiden gaat. Er zijn ook kindermaten beschikbaar, de hoodies zijn unisex.

Hier vind je alle informatie van de Aziatische Hoornaar – https://vlaamsbijeninstituut.be/expertisecentra/aziatische-hoornaar/

Lees hier alle praktische informatie uit eerder verschenen persbericht van de BelOrta Bloesembar.