Truineer Nieuws melden?

Sleepout in Sint-Truiden

Op vrijdag 24 maart organiseert Enchanté / Hartelijke Plekken Sint-Truiden een Sleep Out. Samen brengen we dakloosheid onder de aandacht met een avondvullend programma en door een nacht buiten te slapen.

Dak- en thuisloos in Limburg

Ook in Limburg zijn er mensen dak- of thuisloos. In oktober 2020 organiseerde de KUL in opdracht van de Koning Boudewijnstichting een telling in alle Limburgse gemeenten. Onze provincie telde toen 1 217 mensen die geen eigen thuis hebben. Zij slapen noodgedwongen op straat, bij vrienden, in de opvang of in onconventionele huisvesting. Plaatsen in de nachtopvang zijn beperkt, wachttijden voor sociale woningen zijn lang en er is een structureel gebrek aan betaalbaar wonen. De opeenvolgende crisissen hebben het probleem nog groter gemaakt. Cijfers over het aantal mensen dat dagelijks op straat slaapt, groeien nog steeds. Er zijn vele vormen van dak- en thuisloosheid. En dus ook vele redenen waarom iemand op straat terechtkomt. Dakloos worden kan iedereen overkomen: mannen, vrouwen, kinderen, koppels, gezinnen, alleenstaanden en nieuwkomers. Nog schrijnender dan de cijfers zijn de verhalen van deze mensen die deze loeiharde realiteit dagelijks en noodgedwongen moeten trotseren.

Blote hemel

Om de problematiek op een positieve manier onder de aandacht te brengen en uit solidariteit met mensen zonder een permanente woning of thuis, organiseert Enchanté op vrijdag 24 maart een Sleep Out in Sint-Truiden. Door zelf een nachtje onder de blote hemel te slapen, vragen we aandacht voor mensen die de keuze niet hebben tussen een bed en de straat. Ook Enchanté Gent en Enchanté Kortrijk/Roeselare organiseren op diezelfde avond een Sleep Out in hun stad.

Programma

De Sleep Out in Sint-Truiden vindt plaats op het Begijnhof in Sint-Truiden. Het avondprogramma start om 20u met getuigenissen, muziek van eigen (Truiense) bodem (Evawicht, Luka La Menzo, Nieuw Vuur). Jee Kast, dichter, woordkunstenaar en slam poet is onze host. Daarnaast voorzien we diverse randanimatie. Om 23u eindigt het avondprogramma en leggen de slapers zich te rusten onder de blote hemel. Na een nacht onder de sterren wordt zaterdag afgesloten met een ontbijt. De Sleep Out is een initiatief van Enchanté Sint-Truiden in samenwerking met buurtcomité Begijnhof Sint-Truiden, Café Anoniem Hasselt, Onder Ons Sint-Truiden, SAAMO en CAW Limburg.

Ook jij kan er bij zijn op 24 maart!

Wil je mee de problematiek onder de aandacht brengen en solidair zijn met mensen zonder (t)huis? Ga naar https://enchantevzw.be/sleep-out-2023 of stuur een mail naar enchante.sint.truiden@gmail.com om je in te schrijven.

Over Enchanté

Enchanté is een non-profitorganisatie die van solidariteit een evidentie wil maken. Met hun hartelijke initiatieven streven ze naar een samenleving die echt lééft. Waar iedereen erbij hoort en zorgt voor elkaar. Hartelijke Plekken is één van hun hartelijke initiatieven. Hartelijke plekken bouwt lokale netwerken van handelaars waar iedereen welkom is en zorgt voor elkaar. Daarnaast maakt Enchanté zoveel mogelijk burgers warm om in deze handelszaken vanuit solidariteit eens eentje te trakteren aan iemand met wat minder.

https://enchantevzw.be