Truineer Nieuws melden?

Haspengouw steunt de boeren

3000 boeren protesteren vandaag in Brussel tegen het stikstofakkoord onder het motto ‘beter geen akkoord dan een slecht akkoord’. Ook vanuit Limburg zijn boeren met tractoren onderweg. Heel Haspengouw en wij steunen hen. Onze boeren, onze voeding, onze toekomst.

De stikstofonderhandelingen houden de Vlaamse politiek en de Vlaamse boeren al maanden in de ban. Hoewel de Vlaamse regering er na veel en lang onderhandelen nog altijd niet in geslaagd is om een sluitend akkoord te vinden, is het wel duidelijk dat de uitstoot van stikstof drastisch ingeperkt zal worden. Dat veroorzaakt veel onrust bij de boeren, die zo hun toekomst op de helling zien komen. Een aantal ziet zelfs de droom voor hen en voor hun kinderen aan diggelen geslaan.

“Het stikstofakkoord zoals het nu voorligt, zorgt voor een sociaaleconomisch bloedbad”, schrijven de landbouworganisaties in een gemeenschappelijk persbericht. “We vragen een grondige bijsturing van het stikstofakkoord en een toekomstperspectief waarbij landbouwers kunnen blijven zorgen voor lokaal, duurzaam en gezond voedsel aan de hoogste kwaliteitseisen.”

Limburg en Haspengouw, landbouwregio’s bij uitstek, dreigen in deze zwaar getroffen te worden. De hele provincie en ook wij leven mee met onze boeren in het besef dat zij voor onze voedselzekerheid moeten zorgen. Zonder boeren, geen eten. De landbouw verdient meer respect.