Truineer Nieuws melden?

Jo Brouns eregrootmaarschalk

Minister van Werk, Economie, Innovatie en vooral van Landbouw, Jo Brouns, werd door de Keizerlijke Commanderie geridderd met de hoogste titel van eregrootmaatschalk.

Het 45 ste kapittelbanket van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie trok opnieuw veel volk: 120 vertegenwoordigers van de fruitsector en het politieke en sociale leven, betrokken bij of ijverend voor ons inlands fruit,tekenden present.

Voor het eerst waren er delegaties aanwezig van over de taalgrens, want de Keizerlijke Commanderie wil haar inspanningen om het Haspengouws fruit te promoten over de provincie- en taalgrens leggen. Tijdens de plechtige intronisatieplechtigheid werden er tal van prominenten opgenomen in de Keizerlijke Commanderie. Minister van Werk, Economie, Innovatie en vooral van Landbouw, Jo Brouns, werd geridderd met de hoogste titel van eregrootmaatschalk.

BurgemeesterIngrid Kempeneers werd eremaarschalk. En dan waren er nog 13 officieren: Veronique Moiës (directeur cc de Bogaard), Eduard de Ridder (Orde van Gambrinus Brussel), Paul Delépine (Confrérie de Visé), Kris Wintmolders(jeneverstoker), Bart Toetenel (BFV), Herman Janssens (Confrérie Hasseltse Jenever), Jo Nicolaï (Speculaasorde Hasselt), Daniël Graf (vrijwilliger), IvoDams (diaken), Raf Spiritus en Geert Haesevoets (Studiekring Guvelingen), Roland Stas (Kon. Stedelijk Feestcomité) en Yves Catfolis (Confrérie royaledes Chauves).

Uiteraard stond de landbouwminister Jo Brouns, gezien de politiekeactualiteit, in het centrum van de belangstelling. De fruittelers zijn misschienniet zo erg getroffen door de stikstofproblematiek maar hebben in Jo Brouns wel een compagnon de route gevonden in hun strijd voor een eerlijke prijs voor hun producten, maar daar is de Limburgse minister ook al lang vanovertuigd. “Nu nog onze mensen ervan overtuigen dat een appel van hier lekkerder, gezonder, milieuvriendelijker is dan al die geïmporteerde appelen met fancy en blitse namen zonder smaak, dan wordt het inkomen van onze fruittelerser weer een stuk leefbaarder door”, besloot voorzitter grootmaarschalk JosLacroix