Truineer Nieuws melden?

Fanoverleg in open sfeer bij STVV

Gisterenavond ging CEO Takayuki Tateishi in gesprek met de fans van STVV. Een openhartige Tateishi bood de aanwezige Kanaries een dieper inzicht in de toekomstplannen van de club.

Topoverleg gisterenavond bij STVV: tijdens twee supportersbijeenkomsten ging CEO Takayuki Tateishi in gesprek met de fans van STVV. Een openhartige Tateishi bood de aanwezige Kanaries een diep inzicht in de toekomstplannen van de club. Bovendien werd de intentie uitgesproken om samen een ‘canon’ uit te werken, een soort STVV-grondwet die de basisbeginselen van de club vastlegt. 

Enerzijds organiseerde STVV de eerste fanconferentie uit haar geschiedenis: alle abonnees konden een vraag insturen voor CEO Tateishi en deze vervolgens ook live stellen. Anderzijds vond gisterenavond ook de Fan Meeting Group plaats. Deze groep van 12 supporters vormt een klankbord voor het bestuur en komt op regelmatige tijdstippen samen.

Sportief: stabiele eersteklasser 

Tijdens deze vergaderingen werd er ingegaan op drie onderwerpen: de sportieve plannen, de financiële situatie en de fanbeleving.

“Sportief doet STVV het de jongste jaren goed”, zo blikte Tateishi terug. “In het verleden degradeerde onze club af en toe naar tweede klasse. De jongste seizoenen zijn we uitgegroeid tot een stabiele eersteklasser, die regelmatig meedingt naar de playoffs. Naar volgend seizoen toe bouwen we aan een nieuwe ploeg. Daarbij willen we enkele huidige spelers een nieuw contract aanbieden, de beloftevolle jongeren hun kans geven en uiteraard ook enkele nieuwe spelers aantrekken. We beseffen hoe belangrijk het 100-jarig bestaan van de club is, dus we zijn vastberaden om opnieuw een competitief elftal op het veld te brengenIn april willen we weten met welke nieuwe trainer we in zee gaan. Bovendien voeren we ook al verkennende gesprekken met nieuwe spelers. Samen met de nieuwe coach zullen we de ploeg vormgeven. Daarbij respecteren we het DNA van STVV: we streven naar een sterk geheel van gedisciplineerde en hardwerkende spelers, die hun truitje nat willen maken voor onze club.”

Financieel: historische schulden wegwerken in 3 jaar

Het is alomtegenwoordig in de media: heel wat Belgische clubs worden momenteel geconfronteerd met de financiële realiteit. Door de gevolgen van corona, de nieuwe RSZ-regelgeving en de financiële fair play-regels stellen voetbalclubs financieel orde op zaken: “Sinds onze komst is het budget gestegen tot 17 miljoen euro. Anderzijds staan daar momenteel 23 miljoen euro kosten tegenover. Bovendien zijn de Belgische clubs verplicht om binnen 5 jaar hun historische schulden weg te werkenSTVV heeft de ambitie om dit in 3 jaar tijd te doen. De bedoeling is om de historische schulden weg te werken en de inkomsten en uitgaven in balans te krijgen, zodat we geen wintertransfers meer hoeven te doen om het budget rond te krijgen. Om dat doel te bereiken, willen we extra partners aantrekken en de financiën als een goede huisvader beheren. Een laatste bron van inkomsten zijn transfersommen.”

Fanbeleving: stap voor stap vooruit

Een laatste onderwerp – naast het sportieve en financiële aspect – was de fanbeleving. “De voorbije maanden werkten we met ons team keihard om de fans in de watten te leggen”, weet brand manager Bert Stas. “Zo voegden we aan onze communicatie een extra dimensie toe. Onze sportieve verhalen waren al heel mooi, tegenwoordig communiceren we ook meer over de fanbeleving. Op vlak van ticketing zetten we acties op poten met lokale overheden en spreken we specifieke doelgroepen aan. Tijdens de wedstrijden bieden we extra beleving (bv. happy hour, de muurschilderingen, feest na afloop…). En tussen de wedstrijden door bieden we supporters zoveel mogelijk inspraak.”

Die inspanningen werpen de eerste vruchten af: “Het aantal toeschouwers stijgt stap voor stap. En we hebben dit jaar 15 procent extra abonnees. Maar we zijn realistisch, we zijn nog niet waar we willen zijn. In de terugronde komen we daarom met enkele nieuwe initiatieven op de proppen. De club zal ook extra budget uittrekken om van 100 jaar STVV een onvergetelijk feestjaar te maken. Ten slotte zullen we samen met de supporters een canon uitwerken. Dit wordt een soort STVV-grondwet, waarin we de basisbeginselen van onze club (bv. clubkleuren, clubnaam, …) vastleggen.”

T-Time 

STVV is vastbesloten om het overleg met de supporters in de toekomst verder uit te bouwen, besluit voorzitter David Meekers. “Naast de fanconferentie en de Fan Meeting Group organiseerden we onlangs ook een reeks brainstorms. Haspengouwers hebben het hart op de tong. Als club vinden we het daarom belangrijk om naar onze supporters te luisteren, maar ook om vrijuit te spreken over onze toekomstplannen. Het bestuur wil die openheid tonen en het gesprek aangaan met onze achterban. De komende weken zetten we die inspanningen ook online verder: in de nieuwe rubriek ‘T-Time’ zal mijnheer Tateishi via social media de antwoorden delen op de belangrijkste vragen die bij ons supporters leven.”