Truineer Nieuws melden?

Vredesinstallatie in Minderbroederskerk

In de Minderbroederskerk. Vredesinstallatie ‘we need peace’ doet je stilstaan bij 100.000 oorlogsdoden.

Vredesactivisten creëren naar aanleiding van één jaar oorlog tussen Oekraïne en Rusland de vredesinstallatie ‘We need peace’ in de paterskerk van Sint-Truiden. De installatie doet ons stilstaan bij de vele duizenden gesneuvelden en bij de vele burgerslachtoffers die elke dag door oorlog vallen. Met geluid, licht, beeld en een video wordt een indringende sfeer gecreëerd en worden de slachtoffers herdacht. Het is een belevingsmoment waarop je als bezoeker geconfronteerd wordt met de oorlog, de honderduizenden die het leven lieten en de roep om vrede.

 

De aanleiding tot het maken van de installatie is dus de oorlog tussen Oekraïne en Rusland die een jaar geleden uitbrak. ‘We mogen met z’n allen na één jaar niet aan de oorlog in Oekraïne wennen. Integendeel, we moeten onze stem laten horen en oproepen tot het einde van deze oorlog in Europa en tot het beëindigen van alle oorlogen die in de wereld woeden, want oorlog heeft geen winnaars.’ aldus de vredesacivtisten die deze installatie creëerden.

Ze nodigen iedereen uit om een bezoek te brengen aan de vredesinstallatie en om even stil te vallen. Je kan elke zaterdag van februari (4 feb., 11 feb., 18 feb. en 25 feb. 2023) tussen 16u. en 20u. de vredesinstallatie gratis bezoeken en als je wil kan je een vredesboodschap achterlaten. Scholen en groepen kunnen ook tijdens de week op bezoek, na het maken van een afspraak. Dit kan door een mailtje te sturen naar peter@mediacircus.be.

 

De vredesactivisten nodigen je ook uit om deel te nemen aan een speciale vredeswake, de laatste vredeswake van in totaal 22 wakes die ze organiseerden. Iedereen is welkom op 23 februari 2023 om 19u. in de paterskerk van Sint-Truiden. Er is dan passende muziek, er wordt duiding gegeven bij de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en om 20u. wordt de wake afgesloten met The Last Post.