Truineer Nieuws melden?

Sakervalk met symptomen van vogelgriep in Sint-Truiden

Er is nog een haard van vogelgriep in Tongeren. Maar ook wilde vogels worden geplaagd. Vandaar dat het natuurhulpcentrum alle vrijwilligers van ARS verwittigde. Ook jij hebt er belang bij.

Mededeling ARS
Vogelgriep is duidelijk het land nog niet uit! In Tongeren en Wervik werden nog 2 haarden ontdekt maar bij wilde vogels komen we het ook zeker nog tegen! Zo kregen we gisteren een berichtje van onze collega’s van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek met de nieuwe richtlijnen voor onze vrijwilligers.. Maar ook voor jullie is dit belangrijk om te weten als jullie één van de volgende vogels tegenkomen die gekwetst zijn..
Oehoe, havik, buizerd, bruine kiekendief, slechtvalk, rode wouw, blauwe reiger, ooievaar, meerkoet, aalscholver, fuut soorten, sternen, alle soorten eenden, ganzen, zwanen en meeuwen!
Waarom deze soorten?
Vogelgriep is iets wat zeer veel bij pluimvee en watervogels voorkomt. Maar roofvogels durven zich wel eens tegoed doen aan zowel levende watervogels die ze kunnen vangen of aan de kadavers die ze vinden die besmet zijn en dus hierdoor het virus ook krijgen..
Symptomen van vogelgriep:
– Zenuwstelsel wat aangetast is (kop schudden, ‘spastische’ trekken)
– Ademhalingsproblemen
– Blauwe waas en/of tranende ogen
– Gezwollen krop
Wij vragen dus met aandrang om geen van deze soorten zelf te hanteren en te wachten op één van onze medewerkers. Indien er niets anders opzit dan het dier toch te hanteren, gelieve dan wegwerp handschoenen en een wegwerp mondmasker aan te doen om overdraging van het virus te voorkomen
Gisteren kregen we het bericht met de maatregelen en vandaag kregen we helaas ook al het eerste slachtoffer binnen.. Een ontsnapte Sakervalk werd in Sint-truiden gevonden met de nodige symptomen.