Truineer Nieuws melden?

Limburgs Loop Criterium

Alles wat je moet weten over het Limburgs Loop Criterium, van lage prijzen tot een vast borsnummer voor het hele seizoen.

Gedurende 25 jaar bestond er in Zuid-Limburg de Haspengouw Challenge, die ontstond in 1992. Het was gedurende een 20-tal jaren het enige criterium van wegwedstrijden, dat talloze jaren erg succesol was en een grote schare lopers deed genieten van de wedstrijden in Zuid-Limburg. Met het verlopen der jaren leek er wat sleet te komen op de vaste formule en zag men het deelnemersaantal stilaan maar gestaag afnemen.

In Zuid-Oost Limburg ontstond ondertussen met de Victors Cup een nieuw initiatief, dat de zaken op een modernere manier aanpakte en op korte tijd uitgroeide tot een organisatie met een 6-tal wedstrijden met een alsmaar groeiend succes.  In tussentijd gooide het bestuur van de Haspengouw Challenge het bijltje erbij neer in 2017.

De Victors Cup was dus nog enkele jaren het enige wegcriterium in Limburg, maar ook hun bestuur zocht in 2019 een overnemer voor deze organisatie.
Helaas lukte dit niet en zat Limburg, waarschijnlijk als enige provincie in het ganse land, zonder loopcriterium.

Zegge en schrijve begin 2020 veranderde de hele situatie.  Een vies onzichtbaar beestje veranderde alles in de ganse wereld, dus ook in de wereld van de amateurloper.  Er werd nergens meer gelopen en geen persoon durfde er nog maar aan te denken om een wedstrijd te gaan organiseren. Dat wilde niet zeggen dat er niet werd gelopen. Maar iedereen moest het even voor zichzelf doen, eventueel met een loopmaatje.  Maar de goesting … die bleef. De loper bleef zitten met zijn honger om zijn trainingen te laten renderen.

Toen de derde golf in het voorjaar van 2021 stilaan ging liggen, ontstond dan ook onder een aantal intimi het idee om “from scratch” terug iets te gaan opbouwen in Limburg.
Het jaar was op dat moment al voor de helft voorbij maar toch waren er 3 wedstrijden die zich wilden engageren om een test af te leggen voor een minicriterium, dat, tot veler verbazing, succesvoller bleek dan verwacht.  In Alken kreeg men 216 deelnemers aan de start (85 + 131), Boekt kreeg er 283  (114 + 169) en het korte seizoen werd afgesloten met de Kerkenloop in Kortessem met 305 deelnemers (154 + 151). Een permanente stijging.

De initiatiefnemers geloofden dus volop in het nieuwe initiatief en, mede door de positieve impact van dit succes in coronatijden, kunnen we u met de gepaste trots maar in alle bescheidenheid meedelen dat zich 11 organisaties hebben aangediend om in 2022 een volwaardig criterium uit te bouwen.

Dat is een schitterende basis om in het eerste jaar mee van start te gaan.  De kans bestaat zelfs dat zich in de loop van de volgende weken nog enkele organisaties aansluiten.
De wedstrijden zijn mooi verdeeld over het jaar met een maandelijkse wedstrijd tussen februari en oktober met een piekmoment in de maand juni.

Een enthousiaste nieuwe ploeg heeft het heft in handen genomen om de amateurloper van Zuid-Limburg en omstreken opnieuw een uitgelezen kans te geven om zijn favoriete sport op semi-competitief niveau in zijn eigen streek te kunnen uitoefenen.

Wij kiezen er met opzet voor om de organisaties kleinschalig te houden om ook de bescheiden, recreatieve sport(st)er een kans te geven om zijn hobby op een gezellige, amicale manier te kunnen beleven. Dus lopers van ieder niveau zijn van harte welkom.

De organisatie

Meer info via:

https://www.hslc.be/?fbclid=IwAR1W42UIylmrx4OezUft-XbTcrmNj1NVk-WVsJgwK22ph4sudit2V_H6Ggs