Truineer Nieuws melden?

800 kinderen zien ‘Een regenboog na de storm’

800 kinderen uit de tweede graad zien ‘Een regenboog na de storm’ over de klimaatverandering, een toneelevocatie in een productie van de vzw In Horto Cerasorum.

In CC de Bogaard Sint-Truiden  beleefden 800 enthousiaste kinderen  uit de tweede graad van het lager onderwijs in de voor-en namiddag de beklijvende voorstelling  “Een regenboog na de storm” over de klimaatverandering die onze planeet al decennialang teistert. Het was de bedoeling om de ouders via de kinderen te sensibiliseren om de klimaatopwarming ernstig te nemen. De toneelevocatie was een productie van de vzw In Horto Cerasorum, waarvan Bert Duchateau de initiatiefnemer is. André  Philippaerts schreef het script en regisseerde Amélie Gerard, Stefanie Menten, Katrien Paques en Jos  Degeling.

 

Bert Duchateau licht het ontstaan en de bedoeling van de vzw In Horto Cerasorum (de kersentuin) toe: “ We leven in een van de mooiste streken van België. Haspengouw is het walhalla van elke fruitliefhebber want we zijn na Zuid–Tirol de grootste fruitstreek van Europa. En wat stellen we vast?    Onze kinderen weten het helaas niet. Onze vzw wil daarin verandering brengen.

Hij besloot actie te ondernemen en richtte de vzw In Horto Cerasorum op. In het voorjaar werden de eerste leerlingen uit de lagere school verwelkomd om tijdens een gidsbeurt te komen genieten van een van de laatste kersen-hoogstamboomgaarden gelegen achter het station van Sint-Truiden en van een kort toneelstuk over de bedreigde natuur. Ze leerden begrijpen dat de aarde ons kostbaarste goed is.”

 

“Een regenboog na de storm” was een tweede toneelvoorstelling voor de leerlingen van de lagere  school. Dit keer waren de kids van het derde en vierde leerjaar uitgenodigd. Door corona moest de opvoering twee keer uitgesteld worden. Alle scholen van Sint-Truiden waren aanwezig. Het initiatief werd door de directies, leerkrachten en leerlingen bijzonder gewaardeerd.

 

Tekstschrijver en regisseur André Philippaerts heeft het over een noodkreet voor het klimaat. “ Van de zachte veertjes van een vogel tot de ijsbeer op drift, van de gletsjer in nood tot de overstroomde camping en de bosbrand, we zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje. In een wervelende, vaak grappige, maar bewustmakende voorstelling wil ik de jonge kinderen confronteren  met de desastreuze manier waarop we met onze enige leefplaneet omgaan. Dat gaat van de onaangepaste   coronawandelaar die zijn afval laat rondslingeren tot de supermarktklant die exotische producten in plasticverpakking koopt.” De personages van het stuk waren er niet altijd van overtuigd, dat de aarde ziek geworden is en dat dat we dringend goed voor haar moeten zorgen. Sofie (Amélie Gerard) beseft het gevaar van het broeikaseffect en de CO2 -uitstoot. Kaat (Stefanie Menten) vindt de klimaatopwarming maar onzin en wil niets  aan haar leven veranderen. Leen (Katrien Paques) twijfelt: zal ze meedoen met Sofie of gelooft ze wat Kaat vertelt? De boodschap blijft: als we goed voor de aarde zorgen, zorgen we ook goed voor onszelf.

 

De cast was opgetogen door de spontane reacties van het jonge publiek. Dat ze voortreffelijk op elkaar ingespeeld waren en de kinderen voortdurend bij de actie op het podium betrokken, ontging natuurlijk niemand in de volle zaal. Een uur lang keken de leerlingen geboeid toe en leefden  met volle teugen mee.

 

De opvoeringen werden mogelijk gemaakt door de talrijke sponsors, de steun van het stadsbestuur en de technische ploeg van het cultuurcentrum de Bogaard.