Truineer Nieuws melden?

Voorjaar wordt het kruispunt van de Haspengouwlaan (N3) en de Montenakenweg vernieuwd

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant vanaf het voorjaar de vernieuwing van het kruispunt van de Haspengouwlaan (N3) en de Montenakenweg met nieuwe verkeerslichten en veilige dubbelrichtingsfietsoversteken.

WAT EN WAAROM?

Het dubbelrichtingsfietspad langs de N3 tussen Stayen en Brustem maakt straks onderdeel uit van Fietssnelweg F21 die op termijn Tienen met Hasselt moet verbinden, via Sint-Truiden. Om een veilige kruising met de Montenakenweg mogelijk te maken, wordt aan de zuidzijde van het kruispunt een veilige dubbelrichtingsfietsoversteek mogelijk gemaakt binnen de nieuwe conflictvrije, slimme verkeerslichten.

Ook aan de oostzijde van het kruispunt met de Montenakenweg krijgt de Haspengouwlaan een dubbelrichtingsfietsoversteek (kant Fruitveiling). Door te kiezen voor een dubbelrichtingsfietsoversteek aan die kant van het kruispunt kunnen ook fietsers in een aparte groenfase de N3 conflictvrij oversteken via de verkeerslichten.

Definitief dubbelrichtingsfietspad

Bij de heraanleg van de beveiligde fietsoversteekplaats op het knooppunt van de N3 met de N80 in 2020 voorzag AWV een tijdelijk dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Haspengouwlaan (rijrichting Brustem) vanaf het kruispunt met de N80 tot aan de Montenakenweg. Nu gaat AWV dit nu omvormen tot het beoogde dubbelrichtingsfietspad van 4 meter breed. Het definitieve fietspad maakt deel uit van de fietssnelweg (F21 Tienen – Sint-Truiden) en wordt mee geïntegreerd in de verkeerslichtenregeling.

Veilig en vlot fietsen tussen Sint-Truiden en Bevingen 

Het nieuwe dubbelrichtingsfietspad en het vernieuwde kruispunt zijn de volgende stappen in de aanleg van een nieuwe, functionele fietsverbinding tussen de rotonde van Stayen en de rotonde aan de industriezone van Brustem. Het nieuwe fietspad is ook onderdeel van de fietssnelweg F21 die op termijn Tienen over Sint-Truiden met Hasselt moet verbinden.

Vooruitkijken naar fietstunnel 

We kijken ook al vooruit naar de volgende stap in het fietsproject. Dan gaat AWV een fietstunnel aanleggen langs de N3, onder de op- en afrit van de Naamsesteenweg (N80). Zo kunnen fietsers conflictvrij in 2 richtingen langs de N3 blijven rijden tussen Brustem en Stayen. Het fietspad in de tunnel wordt 4 meter breed met een veiligheidsafstand van minstens 1 meter ten opzichte van de tunnelwanden. Voor de bouw van deze tunnel gaat AWV binnenkort de omgevingsvergunning indienen.

In het verlengde van die nieuwe fietstunnel legt AWV ook nog een ontbrekend stuk fietspad aan onder de brug van de N80 en dat aansluit op het bestaand fietspad Kapelstraat en de bestaande tunnel Aalsterweg.

Meer info via:

https://wegenenverkeer.be/werken/vernieuwing-kruispunt-montenakenweg-en-dubbelrichtingsfietspad-haspengouwlaan-1

 

 

 

N3 x Montenakenweg Overzichtskaart + werfzone