Truineer Nieuws melden?

Vandaag Sinterklaas

Vandaag is het Sinterklaas, hét feest bij uitstek voor kinderen. Maar wie is die goedheilige en vrijgevige man eigenlijk?

Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest. De dag 6 december gaat door als zijn verjaardag. Het feest houdt in dat in plaats van cadeautjes te ontvangen, geeft Sinterklaas cadeaus aan ieder kind dat het afgelopen jaar braaf is geweest. Het wordt gevierd op 5 december (pakjesavond) in Nederland (en in enkele voormalige Nederlandse koloniën) en op 6 december in België. Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde/vierde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde.[1][2][3][4][5]

Sinterklaas wordt voorgesteld als een statige oude man met een lange witte baard en lange haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op de daken van huizen op een schimmel (paard van Sinterklaas), en heeft als helpers (Zwarte) Piet(en). In werkelijkheid is 6 december de overlijdensdag van bisschop Nicolaas van Mira; zijn geboortedag is onbekend.

 

Bton: wikipedia

 

Wie is Sinterklaas? Lees ook via:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/wie-was-de-%C3%A9chte-sinterklaas-5-rake-vragen