Truineer Nieuws melden?

Truiense Evi deelt lief en leed met Dancing Dimi

Magazine ‘den Truineer is vers van de pers’. Truinoske Evi Loyaerts vertelt daarin hoe haar leven veranderde toen ze koos voor dartssensatie en dreammaker Dancing Dimi oftewel Dimitri Van den Bergh.

Achter elke sterke man staat een sterke vrouw, of andersom. Dat is in de dartswereld niet anders. De Truiense Evi Loyaerts is sinds enkele jaren de steun en toeverlaat van de Antwerpse topdarter, Dimitri Van den Bergh. Terwijl ‘The Dreammaker’, ook bekend als ‘Dancing Dimi’, schittert op de grootste tornooien van Europa, beheert Evi zijn drukke agenda en public relations. Daarnaast is ze ook fulltime mama van hun dochtertje, Oonah. Hoewel Evi een plekje buiten de spotlight verkiest, maakte ze voor den Truineer graag een uitzondering. Haar toekomstige echtgenoot nam met plezier een keer plaats op de achtergrond en stak zijn bewondering voor Evi niet weg. “Als je me vraagt om Evi te typeren, zou ik haar omschrijven als een sterke en zelfstandige vrouw. Ik ben ontzettend dankbaar voor wat ze allemaal voor ons doet.”

Darts lijkt de rode draad in jullie leven. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

“We kennen mekaar ondertussen meer dan zes jaar. Niet toevallig ontmoetten we elkaar op een dartstornooi. In Nieuw-Sint-Truiden dan nog wel. Darts zit bij ons in de familie. Mijn mama was ooit tweede bij de dames in België en ook mijn vader kon een aardig pijltje gooien. Sinds die eerste ontmoeting was er altijd een soort chemie tussen ons en dat is alleen maar gegroeid. Ik zat op dat moment in een moeilijke relatie en Dimitri was er altijd voor mij. Enkele jaren later spraken we af op Valentijn in Hasselt. Ook daar speelden we een potje darts in de Irish Pub. Toen mijn vader twee en half jaar geleden overleed, heb ik de stap gezet en sindsdien vormen we officieel een koppel”, vertelt Evi. “Ja, ik heb daarvoor dus vier jaar op mijn kin mogen kloppen”, grapt Dimitri op de achtergrond.

 

“Niet toevallig ontmoetten we elkaar op een dartstornooi. In Nieuw-Sint-Truiden dan nog wel

 

Sindsdien is jouw leven drastisch veranderd. Welke impact ervaar je daarvan?

“Op het moment dat ik voor Dimitri koos, wist ik dat mijn leven totaal zou veranderen. Ik heb mijn baan opgezegd om hem overal te kunnen volgen en hem zo goed mogelijk te ondersteunen. Je kan mij gerust Dimitri’s kalender noemen voor wat betreft afspraken en exhibitietornooien in eigen land. Eind vorig jaar werd ons dochtertje geboren en ook daar komt wel wat bij kijken. Het reizen beperkt zich tot de momenten dat er opvang is. Als Dimitri grote tornooien speelt, reist Oonah wel mee. Dat maakt dat je vaak van huis weg bent. We leven dan zoals we zeggen ‘uit een koffer’. Gelukkig krijg je er ook veel voor terug. De vrijheid om dagelijks voor je kind te kunnen zorgen en je werk zelf te kunnen plannen bijvoorbeeld. Die luxe heeft niet iedereen. Ook het financiële is niet onbelangrijk. Als Dimitri veel wint, biedt dat meer mogelijkheden.”

Je bent de partner van de bekendste Belgische darter. Hoe ga je om met die belangstelling?

“De kranten staan inderdaad vol over Dimitri. Alles wat hij doet, wordt enorm uitvergroot. Soms positief, maar er komt ook kritiek van alle kanten. Daar had ik het aanvankelijk moeilijk mee en nu soms nog. Mensen hebben snel commentaar maar ze weten niet hoe hard hij werkt en hoeveel hij opgeeft voor zijn sport. Er waren momenten dat we samen de reacties op een Facebookartikel lazen en dat we in een deuk lagen. Ik dacht mannekes, “dees meende nie”. Ja, dat Antwerps pik je snel op”, lacht Evi. “Dimitri is totaal niet bezig met wat anderen zeggen of schrijven. Hij heeft ook zijn Facebookaccount recent nog verwijderd. Alle andere pagina’s op Instagram en Facebook beheer ik volledig zelf. Om je een idee te geven, één van onze fanpages telt intussen meer dan 23.000 likes.”

 

Moet je ergens rekening mee houden als Dimitri wedstrijden speelt? “Dat valt heel goed mee. Hij heeft zo zijn vaste rituelen op wedstrijddagen. Je moet hem gewoon in zijn eigen doen laten en zich mentaal laten voorbereiden. Ik zal hem nooit lastigvallen met dingen van buitenaf. Zeker niet met een bericht van de familie of iets in die aard. Hij zou zich dat allemaal te veel aantrekken. Hij houdt er wel van als Oonah erbij is. Vooral tijdens het pittige najaar wanneer hij zo vaak weg moet. Als Dimitri thuis even losgooit, doet hij dat vaak met Oonah op de arm. Ze vindt het geweldig om de pijltjes vast te houden terwijl papa gooit.”

 

“Als ik naar Dimitri kijk, dan zie ik hem binnen tien jaar als tweevoudig wereldkampioen. No pressure, babe” 

Net als jij, reizen er nog een heel aantal dartsvrouwen de wereld rond. Schept dat een band?

“Toch wel. Ik kan het bijvoorbeeld heel goed vinden met Meghan, de vriendin van de Australische darter Damon Heta. Wij wonen ook samen met het koppel wanneer we in Leicester verblijven. Er is ook wel een band met de spelers en partners die hetzelfde management delen. Zo ontbijten we geregeld samen om de groepssfeer te bevorderen. Dat gaat dan over een groep van tien tot vijftien personen, met onder andere José de Sousa en Ted Evetts, om er een paar te noemen. Het zijn niet enkel collega’s of concullega’s, maar ook gewoon vrienden. Dimitri’s manager noemt het graag een grote familie en dat voelt dan ook heel aangenaam.”

Je bent ontzettend vaak onderweg. Is Sint-Truiden nog altijd als thuiskomen voor jou?

“Ik kom niet zo vaak meer in Sint-Truiden. Mijn beste vriend woont in Zoutleeuw, dus dan ben ik wel in de buurt. Als vurig Standardsupporter vertrek ik ook vanuit Sint-Truiden naar Luik om te supporteren. Ik kom hier wel nog altijd graag terug. Het is mijn thuishaven en ik ben trots om als Limburger te tonen waar ik ben opgegroeid. Net zoals Dimitri dat heeft met Antwerpen. Het is leuk om te zien dat darts ook hier in de regio zo sterk leeft. Onlangs nog woonden we een tornooi bij in Velm. Daar kwam ik vrienden tegen die vroeger totaal niets hadden met darts en die daar plots allemaal voor het bord stonden.”

Wat brengt de toekomst volgens jou? Waar zie je jezelf binnen vijf tot tien jaar?

“Als ik naar Dimitri kijk, dan zie ik hem binnen tien jaar als tweevoudig wereldkampioen. No pressure, babe”, knipoogt Evi richting haar toekomstige. “Ik heb altijd gezegd dat ik heel graag mijn eigen jeugdmanagement in het darts zou beginnen. Alles begint met een management degree en dan kan het talent spotten beginnen. Er lopen enorm veel talentjes rond in ons land. Dimitri’s vader richtte de eerste dartsschool in België op. Dat aanstormend talent zou daar dan lessen kunnen volgen en ik kan hen mee in de juiste richting stuwen. Het is een droom, maar dromen mag hé”, besluit Evi.