Truineer Nieuws melden?

Podcast over mentaal welzijn

De Truiense psychologen Hanne en Jolien vertellen in ‘den Truineer’ hoe ze met hun podcast ‘Tussenstop’ mensen bewust de pauzeknop laten indrukken

Podcasts zijn niet meer uit het online media-aanbod weg te denken. Luisteren naar verhalen, tips over allerhande onderwerpen, via audio worden we met veel informatie gevoed. Ook Jolien Lammens en Hanne Daems, psychologen, yogateachers en gepassioneerd door mentaal welzijn wilden inspireren met mini-praatjes over het leven. Intussen heeft hun podcast ‘Tussenstop‘ al meer dan 100 afleveringen achter de rug en de Truiense dames krijgen steeds meer luisteraars. 

Hoe zijn jullie op het idee van de Podcast gekomen?

Hanne: Tijdens de eerste coronagolf kriebelde het idee om ‘iets te delen’. Jolien en ik luisteren regelmatig naar podcasts en besloten er zelf eentje op te starten. We zijn zelf allebei psycholoog en weten heel goed dat lang niet alles perfect is … En ook niet moet! Ook als we kijken naar ons eigen leven.

Jolien: Klopt! We willen met onze podcast ook onszelf ‘authentiek kwetsbaar’ opstellen. We geven dan voorbeelden van ons eigen leven want dat heeft ook zijn gebreken. Met een aantal simpele psycho-educatieve tips hopen we mensen vooruit te kunnen helpen. Of we geven een aantal ervaringen mee waar we zelf veel aan gehad hebben.

Waarom de naam ‘Tussenstop’ voor jullie podcast?

Hanne: Tussenstop betekent eigenlijk even ‘bewust’ de pauzeknop

 

inzetten. Het tempo in onze huidige maatschappij is te snel en door veelvuldig gebruik van GSM zijn we ‘overprikkeld’. Hoeveel mensen zijn er niet die opstaan en hun GSM checken?

 

“Mensen kunnen niet meer rusten, niet meer ademhalen”

Jolien: Mensen kunnen niet meer rusten, niet meer ‘ademhalen’. Het grote probleem is dat ons brein niet mee geëvolueerd is. We zien vaak dat cliënten het moeilijk hebben als we vragen om twee minuten enkel te ademhalen.

Hanne: Men dient ook altijd met iets bezig te zijn. Kijk maar naar de vereisten van de maatschappij: als vrouw moet je moederschap combineren met je job. Bovendien wil je ook nog een drukke sociale agenda hebben om perfect te zijn. Voor stilstaan, vervelen, pauzeren is er geen plek. Ook wanneer kinderen zich vervelen, wordt er al snel naar de Ipad of tv gegrepen. Terwijl vervelen net het creatieve brein stimuleert. Kinderen gaan zelf wel op zoek om zich bezig te houden.

 

“Men is altijd druk bezig. Voor stilstaan, vervelen, pauzeren is er geen plek”

 

Jolien: We zetten in op ‘bewustwording’. Je moet niet alleen zorgen dat je 10 000 stappen op je teller hebt staan. Nee je moet stappen omdat je het wil!

Met welke podcast hebben jullie het meeste succes?

Hanne: De podcast met de WOT, een ‘analyse van sterktes en zwaktes’, had veel luisteraars opgeleverd.

Jolien: Ook de uitzending over stress en burnout kende veel succes. We hebben er zelf veel aan gehad en leren graag bij. Zo verdiep ik me de laatste tijd verder in trauma en EMDR. Dat is een therapie om schokkende ervaringen een plaats te geven.

Hanne: Ons lichaam is heel erg belangrijk, dat is onze basisvisie. Daarom dat we ook de klemtoon op beweging, gezonde voeding en slaap leggen. En technieken zoals yoga en meditatie helpen om ‘blokkades’ in ons lichaam te verzachten. Er zijn veel mensen die door stress last hebben van nek- en schouderklachten

Jolien: We houden het wel steeds luchtig en stimuleren mensen om zelf op ontdekking gaan: wat eet je, drink je, hoeveel beweeg je? Maar ook: wat is je relatie met emoties? Laat je emoties toe? Je gevoelswereld leren bespreken is een must, en dat begint al in je kindertijd. Veel oudere dames die bij ons komen, zeggen vaak na afloop ‘had ik dit maar eerder geweten’.

 

“Je gevoelswereld leren bespreken is een must en dat begint al in je kindertijd. Veel oudere dames die bij ons komen, zeggen vaak na afloop: had ik dit maar eerder geweten” 

 

Hanne: Men dient ook altijd met iets bezig te zijn. Kijk maar naar de vereisten van de maatschappij: als vrouw moet je moederschap combineren met je job. Bovendien wil je ook nog een drukke sociale agenda hebben om perfect te zijn. Voor stilstaan, vervelen, pauzeren is er geen plek. Ook wanneer kinderen zich vervelen, wordt er al snel naar de Ipad of tv gegrepen. Terwijl vervelen net het creatieve brein stimuleert. Kinderen gaan zelf wel op zoek om zich bezig te houden.

 

“Men is altijd druk bezig. Voor stilstaan, vervelen, pauzeren is er geen plek”

Hanne: Het is belangrijk dat we sneller delen dat we het moeilijk hebben. Het is voor mezelf ook belangrijk dat ik het verlies van mijn moeder kan delen. Dat lucht op! En ik ben dan ook voor mezelf aan het zorgen. Empowerment, zoals ze dat noemen!

Jolien: Ja, het levert meer op als mensen voor zichzelf kunnen blijven zorgen. Men wordt daar gelukkiger en bewuster van. Een voorbeeld: er zijn veel trucjes om voor een goede slaaphygiëne te zorgen in plaats van direct naar slaapmedicatie te grijpen.

Hanne: We willen meer de focus leggen op het preventieve, hoe voorkom je dat je psychische klachten erger worden?

Moet de geestelijke gezondheidszorg dan anders worden georganiseerd?

Jolien: We werken beide in een psychiatrisch ziekenhuis en merken dat de klachten dan al erg verwikkeld zijn. We worden dan ook met ons neus op ‘preventie’ geduwd omdat behandeling lang duurt en vaak nog andere problemen met zich meebrengt.

Hanne: Ja, een verandering van ons zorgsysteem dringt zich op. Denk ook maar aan de lange wachtlijsten … We moeten het anders gaan bekijken.

Wie zijn jullie luisteraars?

Jolien: Een heel divers publiek. Cliënten maar ook nieuwsgierigen, niet alleen van deze regio maar ook uit Mechelen of de kustregio. Hanne: Er zijn leerkrachten bij, maar ook zorgverleners. Zelfs collega’s (lacht).

Waar dromen jullie van?

Hanne: Meer luisteraars … Meer bereik. En dat we nog mogen groeien!

Jolien: We hebben eigenlijk nog veel plannen. Een holistisch centrum, online programma’s, … (lacht).

Hanne: Een yoga-retraite organiseren. Alles start met dromen.