Truineer Nieuws melden?

Kunstenaar Raf Roefflaer neemt je mee in de wondere wereld van de verbeelding

Bij een wandeling door onze stad belanden we op ‘Planet Bebop’ in de gezellige Hamelstraat. Raf Roefflaer aka ‘Captain Bebop’ neemt den Truineer mee op een ontdekkingsreis in zijn atelier, waar kunst en verhalen samensmelten. 5, 4, 3, 2, 1. Go!

Planet Bebop: dat verdient een woord uitleg?

“Ik ben al lang fan van jazz en dan vooral van de meer swingende ‘Bebop’-stijl, gekenmerkt door zijn snel tempo en complexe akkoordenschema’s maar toch nog met een zekere harmonische melodie. Dit sluit ook heel mooi aan bij mijn werk. Daarnaast ben ik vanaf mijn jeugd altijd gefascineerd geweest door diverse stripverhalen, tekenfilms en illustraties. Neem nu ‘Nijntje’ van Dick Bruna. Een konijn dat bestaat uit enkele lijnen maar perfect vormgegeven, dat door iedereen wordt herkend en ondanks zijn soberheid toch bepaalde gevoelens naar boven brengt. Net als Bruna probeer ik vanop mijn eigen grafische planeet de wereld te exploreren en nieuwe werelden te ontdekken.”

“Zelf werk ik bijzonder graag met verhalen. Kinderen zijn gefascineerd door de verschillende tot de verbeelding sprekende figuren en prenten. En volwassenen herkennen er hun jeugd in. Dat is voor mij ook de opzet: de mensen terug leren kijken, wegdromen en verwonderen.“

 

“Zelf werk ik bijzonder graag met verhalen. Figuren en prenten die kinderen en volwassenen leren kijken, laten wegdromen en verwonderen”

 

Met welke kunsttechnieken breng je deze ‘figuren’ tot leven?

“Ik beeld hun vooral uit via lino’s (drukvormen in linoleum). Ik heb ook een aantal beelden in keramiek vervaardigd en ik werk met epoxy en brons. Nieuwe digitale technieken zoals vinylplotting, lasercutting en 3D-printing lenen zich eveneens goed tot het vormgeven, zoals bijvoorbeeld de bekleding met folie van een Porsche en de romp van een 15 meter lange zeilboot.”

Je werken blijven blijkbaar niet binnen de landsgrenzen.

We overlopen het lijstje: London, Japan, Helsinki, Turkije, …

“De galerijen in Antwerpen en Lier waren fijn om een heel ander publiek te bereiken. Maar ook het totaalproject met de ombouw van de Porsche 930 Turbo – project Cats In Action – in Knokke was een uitdaging en aangename ervaring. De verder afgelegen expo’s waren op zich wel succesvol en verrijkend, maar transport en logistiek maakten het zeer moeilijk om deze te bevoorraden en bij te sturen. Eigenlijk ben ik daar redelijk snel van teruggekomen.”

“Ook in Sint-Truiden zijn er altijd toffe projecten om me op toe te leggen. Denk maar aan Belevingen van Kunst Groen van afgelopen zomer waarmee we zomaar 4.000 bezoekers gelokt hebben. Maar ook op het bronzen beeld ‘Kings Castle’ op het dorpsplein in Brustem, het vissertje op de Naamse Vest en de muurschildering ‘Cat in the Cradle’ in de Hamelstraat blik ik graag terug. Allemaal projecten waarbij er een grote betrokkenheid van de buurt was.”

Wat mogen we nog van je verwachten?

“Naast diverse opdrachten, zowel  publiek  als  privaat,  ben  ik een nieuwe thematentoonstelling aan het voorbereiden. Toekomstmuziek maar het is in de maak. Hoe dan ook moet kunst volgens mij voor iedereen toegankelijk zijn.”