Truineer Nieuws melden?

Vandaag start 53ste carnavalseizoen

Vandaag gaat het 53ste carnavalseizoen van de Orde van de Commeduur van start. Hou rekening met een gewijzigd programma en dit gezien het feit dat de stadsprinsen 2022 gewoon aanblijven.

© Kevin Vanhees

Gelet op de COVID-onderbreking die onze Stadsprinsen bij hun aantreden hebben gekend – en dus een onvolledig Prinselijk jaar hebben mogen beleven – hebben we er voor gekozen de Stadsprinsen van 2022 ook in 2023 een jaar te laten regeren over onze carnavalsstad Sintruin. Bijgevolg hebben we een lichtelijk gewijzigd, doch plezierig programma voorzien.

11.11 uur: Verzamelen geblazen om aan de Raadsvriend in Schurhoven! Met het opzetten van de carnavalssteek en het zingen van het Limburgs Volkslied gaat het 53ste carnavalsseizoen al een klein beetje van start samen met een kort ingetogen moment om de overleden carnavalisten te gedenken.

 

11.22 uur: Samen met de Sint-Truidense carnavalsverenigingen trekken we onder carnavaleske muzikale begeleiding langs enkele carnavalsminnende cafés van Schurhoven en de Houtmarkt voor een heuse Kroegentocht.

14.33 uur: We onderbreken de Kroegentocht eventjes en houden halt op de Grote Markt. Daar organiseren we de jaarlijkse Gebedsviering in het Sintruins dialect. Omstreeks 14.22 uur komen we daarom samen aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk alwaar Diaken Ivo Dams stipt om 14u.33 de gebedsviering zal voorgaan onder muzikale begeleiding van tenor Christophe Elen en Ere-stadsbeiaardier Noël Reynders.

15.33 uur: We hernemen de Kroegentocht en bezoeken enkele cafés op de Grote Markt.

 

19.11 uur: “Het moment suprême” op de Groenmarkt van onze Trudostad. Daar staan de Elf Latsjanen klaar om voor de 40ste keer te zullen worden ontstoken door onze regerende Stadsprinsen Carnaval; Steve I° en Lore I°. De officiële start van het carnavalsseizoen in Sintruin. Nadien volgt er een korte Ceremonie Protocollaire vanop het podium op de Groenmarkt.

 

19:33 uur: Iedereen wordt hartelijk uitgenodigd in de Fwajee van de Academiezaal (Plankstraat) voor een een toostmoment op onze Stadsprinsen en volgt er een Prinsenbal met onder meer DJ Robby Dieu.

De toegang op al deze activiteiten is volledig gratis!

In een notendop:

-11:11 uur : Start carnavalsseizoen aan de Raadsvriend – Schurhoven

-11:22 uur: Start Kroegentocht deel 1 aan café Hemingway’s – Speelhoflaan

-14:33 uur: Start Gebedsviering in het Sintruins dialect – Onze-Lieve-Vrouwekerk, Grote Markt

-15:33 uur: Start Kroegentocht deel 2 aan café ’t Hert – Grote Markt

-19:11 uur: Ontsteken van de Elf Latsjanen en Ceremonie Protocollaire – Groenmarkt

-19:33 uur: Prinsenbal met oa. DJ Robby Dieu – Fwajee, Plankstraat