Truineer Nieuws melden?

Reewildspiegels voor meer veiligheid

80 wildspiegels langsheen de Duraslaan moeten voor meer veiligheid zorgen.

Het lokaal bestuur Sint-Truiden plaatste deze week zo’n 80 reewildspiegels in de Duraslaan. Langs deze weg wordt regelmatig overstekend wild gesignaleerd. Ook in een deel van de Herestraat en Gorsem-Dorp worden er binnenkort nog 25 geplaatst. De wildspiegels zijn een soort reflectoren die de kans op ongevallen met reeën aanzienlijk doet verminderen.

“Voortaan is het zowel voor de reeën als voor automobilisten veel veiliger. Gelukkig maar, want een dier doodrijden wil niemand! In het verleden gebeurde hier wel vaker ongevallen met overstekend wild. Zo’n verkeersongeval met een ree heeft altijd materiële schade tot gevolg. Bovendien is het een vreselijke ervaring. Soms leeft het dier na een aanrijding nog maar heel vaak is het er erg aan toe. Daarom is het belangrijk om een aanrijding altijd bij de politie te melden zodat het dier nog gered kan worden of niet nodeloos moet lijden. Omdat elk ongeval er één te veel is, zowel voor dier als automobilist, zijn er deze week 80 reflectoren langs de weg geplaatst. Binnenkort volgen er nog 25. Hierdoor neemt de kans op dergelijke ongevallen aanzienlijk af”, zegt waarnemend burgemeester Hilde Vautmans.

“De reflectoren zijn op zo’n 80 centimeter boven de grond geplaatst. Als wagens in de duisternis voorbij rijden dan schijnt het licht van de autolampen op de reflectoren. Die weerkaatsen het licht van de voorbijrijdende auto’s, wat de dieren afschrikt. Hierdoor zullen ze minder gemakkelijk de straat oversteken. De reflectoren zijn overigens in de kleur blauw omdat wilde dieren die goed kunnen zien”, vertelt Johan Mas, schepen van Facility Management.

“Dit jaar alleen al hebben we maar liefst vijftig oproepen gehad over reeën in Sint-Truiden. Bij de meeste interventies (62%) troffen we een kadaver aan langs de kant van de weg dat vermoedelijk was aangereden. We zijn dan ook blij met het initiatief van de stad om reflectoren te plaatsen en hopen dat ook andere gemeenten het voorbeeld zullen volgen”, Matthieu Helleputte, Voorzitter Animal Rescue Service vzw.