Truineer Nieuws melden?

Gratis ondergronds parkeren en een uur gratis Shop & Go

Vanaf 1 december kan je tijdens de feestweken gratis ondergronds parkeren en kan je een uur  gratis parkeren op de Shop & Go.  De actie gaat gepaard met een campagne en filmpje waarin Markske van de kampioenen een hoofdrol speelt.

“Op wandelafstand van onze winkelstraten, horeca en markt gratis parkeren, dat kan vanaf 1 december 2022”, aldus waarnemend burgemeester Hilde Vautmans. “Dit is een fantastische realisatie, zo uniek voor onze mooie stad. Een actie waar iedereen wel bij vaart! Onze stad, haar inwoners, de consumenten en bezoekers, de handelaars, horeca en onze Haspengouw markt. Het is intussen al de tweede crisis die ons allen treft, deze energiecrisis slaat nog harder toe dan COVID, we moesten deze actie ondernemen om op deze manier zoveel mogelijk te ondersteunen.”

 

Parking Gazo en Parking Centrum, gratis op zaterdag

Gratis parkeren op zaterdag in parkeergarages Centrum en GAZO, samen goed voor 514 parkeerplaatsen, het college van burgemeester en schepenen besliste dat dit mogelijk wordt vanaf 1 december 2022 tot en met 31 mei 2023. Shop & Go parkeren draait de klok voor altijd van 30 naar 60 gratis minuten. Dit is voortaan elke dag van toepassing op de negentig Shop & Go-parkeerplaatsen. Het lokaal bestuur Sint-Truiden, AGB Trupark en Shop & The City maakten vrijdagochtend deze unieke actie bekend. De aanpassing van het politie- en retributiereglement inzake parkeren tegen betaling wordt op 28 november aan de gemeenteraad voorgelegd.

“Zaterdag hoort een topdag te zijn in onze stad, zowel voor de mooie boetieks als de fijne horecazaken en onze zaterdagmarkt. Maar iedereen probeert te besparen waar mogelijk, onze ondernemers voelen dat. Op deze manier hopen wij als bestuur onze steen bij te dragen. Gratis parkeren betekent immers iets meer budget om iets te kopen of te drinken. Daar vaart iedereen wel bij. Ik ben ontzettend blij met dit initiatief en trots op onze sterke beleidsploeg. Ook voor de toekomst werken we een systeem uit waarbij handel- en horecabezoekers gratis parkeren. Dit is wat het moet zijn; positief aan beleid doen en meedenken met alle partijen. Laat die bezoekersaantallen maar stijgen, we zetten Sint-Truiden op de kaart als meest middenstandsvriendelijke stad!”, aldus Hilde Vautmans waarnemend burgemeester, tevens bevoegd schepen voor handel, horeca en markt.

 

Goede mix tussen kort- en langparkeren

“Met de beslissingen die vandaag genomen zijn, zetten we een eerste stap om de bereikbaarheid van de handelaars in de binnenstad optimaliseren. Met het nakend parkeer-geleide-systeem gaan we dat snel verder ondersteunen. We beschikken over een zeer gevarieerd handelsaanbod in ons stadscentrum, denk maar aan de vele traiteurs en de trendy modezaken. Daarom is een goede mix tussen kort- en langparkeren zo belangrijk en is het gewenst om onze ondergrondse parkeerfaciliteiten te promoten; goed om weten: ook in de weekdagen zijn deze merkelijk goedkoper dan de bovengrondse parkeerplaatsen. Door klanten de kans te geven om gratis én op wandelafstand van het stadscentrum te parkeren, geven we iedereen een duwtje in de rug richting lokaal shoppen en consumeren want het blijft op termijn onze doelstelling dat wie in Sint-Truiden consumeert niet zelf voor een parkeerkost moet opdraaien,” vult Jo François, schepen van lokale economie, aan.


Een goed evenwicht

“Parkeerbeleid is een materie die voortdurend in evolutie is. Met AGB Trupark zoeken we de juiste balans tussen gratis en betalend parkeren voor zowel bewoners als bezoekers. Dat is geen evidente opdracht. Wanneer we merken dat het parkeerbeleid kan bijgestuurd worden om een extra impuls te geven aan handel en horeca dan werken we hier graag aan mee”, aldus Bert Stippelmans, voorzitter AGB Trupark. “Met het gratis ondergronds parkeren op zaterdag hopen we bovendien dat het zoekverkeer in de stad afneemt en meer mensen vaker gebruik maken van onze ondergrondse parkeerfaciliteiten”.

Truiense handel en horeca tevreden

“We zijn blij dat de actie ook na de eindejaarsperiode verder loopt. Zo kunnen mensen zowel tijdens de solden als wanneer de nieuwe collectie in de winkels hangt genieten van dit voordeel. Bezoekers moeten vlot en dichtbij het centrum kunnen parkeren en zich geen zorgen maken over een lange weg terug met hun aankopen of hun parkeerticket. Zo blijft shoppen in Sint-Truiden ‘fun’”, vertelt een tevreden voorzitter van VZW Trud’Or Philip Bronckaerts.

“Voor wie telt is de som snel gemaakt, een parkeerticket uitsparen betekent extra budget voor een lekkere tas koffie op één van onze gezellige Truiense winterterrassen”, zegt een enthousiaste horecavoorzitter Koen Francis.

Extra bezoekers voor de Truiense markt

“Zaterdag is marktdag in Sint-Truiden. Hét moment om verse producten en specialiteiten in te slaan of een nieuwe outfit te kiezen. Dan is het natuurlijk ideaal als je je wagen gratis en dichtbij kan parkeren. Dit initiatief zal de vele marktbezoekers zeker weten te bekoren en we hopen dat het extra bezoekers aantrekt. Als marktkramer zijn we alvast verheugd”,  aldus Nico Noppen voorzitter beroepsvereniging Marktkramers.

 

Campagne met Herman Verbruggen in de hoofdrol

“Bovendien starten we een grote campagne om bewoners en bezoekers te informeren over onze gratis parkeermogelijkheden. Via sociale media en op het terrein zelf zal acteur Herman Verbruggen, vooral gekend om zijn rol als ‘Marcske’ in F.C. De Kampioenen, de boodschap op een heel toegankelijke en leuke manier brengen”, besluit waarnemend burgemeester Hilde Vautmans.