Truineer Nieuws melden?

Geen asbestverspreiding bij brand ‘De Zwarte Arend’

Geen asbestverspreiding bij brand De Zwarte Arend, bevestigt de brandweer-zonecommandant Bert Swijsen. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog, weet waarnemend burgemeester Hilde Vautmans.

© Jozef Croughs

Op woensdag 23 november 2022 omstreeks 15 uur brak er brand uit in de oude wasserij De Zwarte Arend aan de Hasseltsesteenweg in Sint-Truiden. De hulpverleningszone Zuid-West Limburg ging ter plaatse. Meteen werd een risico-analyse gemaakt. Dit is noodzakelijk zowel voor de veiligheid van de brandweermannen ter plaatse als de buurtbewoners.

Uit de vaststellingen bleek dat er geen gevaar was voor de omwonenden.
“De hulpverleningszone Zuid-West Limburg heeft tijdens de interventie geen asbestverspreiding geconstateerd buiten de gevels van het pand. Verder hebben wij ook geen asbestvezels binnen in het pand aangetroffen. Bijgevolg is er geen enkel vermoeden van een contaminatie die een risico voor de volksgezondheid inhoudt”, vertelt zonecommandant Bert Swijsen.

“We hopen met deze communicatie alle ongerustheid bij de buurtbewoners weg te nemen. Branddeskundigen onderzoeken nog wat de oorzaak van de brand is. Daarover verwachten we de komende weken meer duidelijkheid”, vertelt waarnemend burgemeester Hilde Vautmans. “Op dit moment bekijken we met de brandweer of er een procedure tot onbewoonbaarheid dient opgestart te worden. Over de toekomst van de site willen we niet voorop lopen. Hierrond laten we ons adviseren door verschillende experten ter zake.”