Truineer Nieuws melden?

Eerste vriestemperaturen

Met temperaturen net onder het vriespunt hadden we onze eerste echt koude ochtend. Een gevaarlijke combinatie, met risico voor CO-vergiftiging. Tijdens deze dagen wordt er harder gestookt en vaak worden ramen en deuren goed dicht gehouden en soms afgedicht. Hierdoor wordt onvoldoende verse lucht aangevoerd voor de verbranding. Hier wat tips om een CO-vergiftiging te voorkomen.

  • Zorg voor voldoende verluchting in elke kamer en vooral in kamers waar een kachel of waterverwarmer aanwezig is.
  • Laat verwarmingstoestellen en waterverwarmers steeds installeren en regelmatig onderhouden door een erkend vakman.
  • Alle toestellen moeten aangesloten worden op een schouw of moeten een rechtstreekse afvoer naar buiten hebben. Laat deze regelmatig nazien door een vakman.
  • In de badkamer waar een open gasgeiser of verwarmingstoestel staat, moet onderaan in de deur een niet afsluitbare opening van 150cm2 zijn, voor de aanvoer van verse lucht voor de verbranding.
  • In de keuken met een keukengeiser op gas die niet is aangesloten op een schoorsteen zijn twee ventilatieopeningen verplicht: een lage voor de aanvoer van verse lucht en een hoge voor de evacuatie van de verbrandingsgassen.
  • Opgepast met toestellen die niet aangesloten zijn op een schoorsteen: mobiele petroleumkachels, butaangasvuren, keukengeisers. Zij verbruiken de zuurstof uit de kamer en lozen hun verbrandingsgassen in de ruimte waarin zij staan opgesteld. Deze toestellen mogen niet continu gebruikt worden en mogen nooit gebruikt worden om een slaapkamer te verwarmen.

Bron: KMI

© Tony Tachelet