Vastgoedontwikkelaars Gilen Real Estate en Vestio Vastgoed plannen in Sint-Truiden de meest energievriendelijke buurt van Limburg te bouwen. Die moet er komen op een verlaten site van 65.000 vierkante meter langs de N3. In totaal gaat het om 167 energieneutrale woningen en appartementen. In de autovrije woonzone zullen liefst 1.000 bomen worden aangeplant en de hele buurt wordt CO-neutraal dankzij geothermie. Meer dan 1.000 zonnepanelen zorgen voor een piekvermogen van een half miljoen Watt. Door dat zonneveld nog voor de eigenlijke bouwwerken aan te leggen, zal de werf de helft minder C02 uitstoten dan een traditionele werf. “Hier wonen, wordt wonen in de toekomst”, zegt CEO Laurens Gilen.
In de nieuwe woonbuurt worden 1.000 bomen aangeplant en komt centraal een grote waterpartij. Langs de N3 wordt een zonneveld aangelegd dat eerst de werf en later de woningen zal voeden. |
De gemeente Sint-Truiden engageert zich om minstens 40% minder CO2 uit te stoten op haar grondgebied tegen 2030. Hiermee wil ze haar bijdrage aan de klimaatverandering sterk verminderen en de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen. Dat verzoenen met de steeds hogere nood aan betaalbare woningen, is een tweestrijd waarmee tal van Vlaamse steden kampen.
|
Zeven bomen per woning
De meest energievriendelijke buurt van Limburg krijgt een plaats in de driehoek Dellingweidestraat, Bruskensweg en Aalsterweg, vlak bij de N3 Brussel-Luik. Alle 123 woningen en 44 appartementen zullen fossielvrij en energieneutraal zijn (E-peil < 10) en baden in het groen. Er worden 1.000 bomen aangeplant en elke woning krijgt een privé-boom in de tuin. In de buurt krijgen zachte weggebruikers de hoofdrol. Alle auto’s gaan ondergronds in drie ruime parkings met plaats voor 200 wagens. Die zullen verscheidene in- en uitgangen hebben, zodat elke bewoner een eigen parkeerplek heeft op wandelafstand van de woning. Ook de afvalverzameling en -ophaling gebeurt in de kelder. Bovengronds worden stallingen voorzien voor 500 fietsen en er wordt ook ingezet op deelmobiliteit. Dwars door de site komt een waterpartij met tal van groene ontmoetingsplekken.
Zachte weggebruikers krijgen de hoofdrol in de autovrije woonbuurt. |
Werf gevoed met zonne-energie
De volledige woonbuurt beoogt het BREEAM-label ‘very good’. Dat is zeker voor een woonproject uitzonderlijk. De ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ is een methode die de impact op het milieu beoordeelt. Het label wordt na de bouw toegekend op basis van een analyse door allerhande experts. Hydrologen, biologen en tal van andere deskundigen uit andere domeinen nemen daarbij elke duurzame keuze onder de loep.
Er zal op de site niet alleen duurzaam gewoond maar ook duurzaam gebouwd worden. Al tijdens de voorbereidende werken wordt een zonneveld van 1.000 zonnepanelen met een piekvermogen van meer dan 500.000 Watt aangelegd om de werf (en later ook de woningen) te voeden. Op die manier wordt de C02-uitstoot tot de helft gereduceerd. De uitstoot die er wel nog is, wordt nauwgezet gemeten en gecompenseerd.
|
Groene, goedkopere energie
Alle 167 gezinnen in de nieuwe buurt zullen fossielvrij en dus CO2-neutraal kunnen verwarmen en koelen dankzij geothermie. De gebouwen worden opgetrokken uit cellenbeton en Silicaatsteen. Dat zorgt voor een verhoogde warmteaccumulatie, waardoor grote temperatuurschommelingen opgevangen worden en het rendement van de warmtepompen gemaximaliseerd wordt. Elke woning wordt ook voorzien van een thuisbatterij die gevoed wordt met zonne-energie.
|
Hoge plafonds
80% van de bewoonbare oppervlakte is zo ontworpen dat er veel daglicht binnenkomt. De ruimtes waar dit niet zo is, beperken zich doorgaans tot toiletten en (technische) bergingen. Er wordt gebruik gemaakt van aanpasbare ontwerpen, waarbij het concept van de draagstructuur garandeert dat het gebouw in functie van de noden van de toekomstige bewoners, gewijzigd kan worden.
|
Volledig instapklaar
Vestio Vastgoed en Gilen Real Estate staan voor een geïntegreerde aanpak en zullen ook instaan voor het onderhoud van alle groenzones en de waterpartijen in de nieuwe woonbuurt.
|
De bedoeling is in de zomer van 2023 met de voorbereidende werken te kunnen starten. In tussentijd nemen de projectontwikkelaars zorgvuldig de tijd om de buurt voldoende te informeren en in overleg te gaan.
|