Truineer Nieuws melden?

Stad bespaart energie en voorziet warmteplekken

Net zoals heel wat steden en gemeenten probeert ook de stad Sint-Truiden om de stijgende energiefacturen te drukken. Het lokaal bestuur van Sint-Truiden neemt een aantal maatregelen om bewuster en duurzamer om te gaan met energie.

“Omdat de energieprijzen maar blijven stijgen, zoeken ook wij manieren om ons verbruik te doen dalen. We zijn, net als onze inwoners, immers ook aan het rekenen gegaan en de uitkomst was allesbehalve positief. Als we niets ondernemen zullen we aanzienlijk meer energiekosten moeten betalen voor 2022 dan voor 2021”, zegt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch.

Toonaangevend verlichtingspark

“Sint-Truiden is de eerste Vlaamse stad waar het volledige verlichtingspark omgebouwd is naar ledverlichting. Daar plukken we nu de vruchten van op vlak van energieverbruik, energiekosten en mogelijkheden voor licht op maat”, legt schepen van duurzaamheid en energie Johan Mas uit. “Met de huidige tarieven besparen we al jaarlijks 480.000 euro. Nu gaan we nog een stap verder. Dankzij onze slimme straatverlichting zullen we de ledlampen voor 70 procent dimmen tussen 23 uur en 5 uur, wat een bijkomende besparing van zo’n 240.000 euro oplevert.”

“Voor de veiligheid in onze straten blijft de straatverlichting ook ‘s nachts aan en door het slimme beheer van ons verlichtingspark kan dat. Zo hebben we ook aan Fluvius gevraagd om de aanstraling van onze openbare gebouwen en monumenten te doven met uitzondering van de verlichting aan onze drie torens: de abdijtoren, belforttoren en de toren van de O.L.V.-kerk”, vertelt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch.

Graadje lager

“In het stadskantoor, het cultureel centrum en het stadswerkhuis staat de verwarming al lager en wordt het maximum 19 graden”, legt schepen Johan Mas uit. “In de sportinfrastructuur en andere gebouwen gaat de temperatuur ook omlaag. We vragen alle jeugd-, sport- en cultuurverenigingen die gebruik maken van onze openbare gebouwen om hun energieverbruik nauwlettend in het oog te houden.”

“Ook onze medewerkers dragen hun steentje bij met acties zoals printers en schermen uit te zetten en de verlichting te doven op het einde van de werkdag. We sensibiliseren iedereen dat we alleen samen een verschil kunnen maken”, vervolgt de waarnemend burgemeester.

 

Doelgerichte maatregelen

“We waren al bezig met een screening van onze gebouwen maar nu versnellen we dit project. Alle gebouwen krijgen verbeterpunten die we zowel op korte als lange termijn zullen aanpakken. Wij gaan aan de slag om in onze gebouwen te zorgen voor goede isolatie, zonnepanelen, ledverlichting en meer”, vertelt schepen Johan Mas.

“Een belangrijke maatregel die we op korte termijn uitvoeren is het plaatsen van een resem zonnepanelen op de daken van publieke gebouwen. De Trudo sporthal is als eerste aan de beurt”, aldus de schepen van duurzaamheid en energie.

Warmte voor alle Truienaars

“We willen geen enkele inwoner in de kou laten staan. Daarom willen we ook warmteplekken voorzien in gebouwen die sowieso al verwarmd worden. We onderzoeken nog welke plaatsen we kunnen openstellen voor inwoners die er nood aan hebben”, vertelt Jelle Engelbosch.

“Daarnaast kan je bij het woon- en energieloket terecht voor gratis advies over mogelijke premies en mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken. Wie hulp nodig heeft met het betalen van hun energierekening, raden we aan om langs te gaan bij het Sociaal Huis. Zij kunnen je helpen met o.a. een toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds aan te vragen”, aldus waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch.

Gratis advies van het Woon- en energieloket. Maak een afspraak via onze website www.sint-truiden.be of via het ContactCenter op 011 70 14 14.

 

Meer informatie over het Sociaal Verwarmingsfonds vind je op www.verwarmingsfonds.be of wend je tot het Sociaal Huis, Clement Cartuyvelstraat 12, 3800 Sint-Truiden | 011 60 60 44 | sociaalhuis@sint-truiden.be | www.sociaalhuissinttruiden.be