Truineer Nieuws melden?

Sint-Truiden pakt uit met ecologische en economische schaatsbaan

Bij kerst hoort schaatsen. Maar de energie-tijden zijn er niet naar, net daarom zocht én vond middenstandsvereniging Shop & The City Sint-Truiden een fantastisch economisch en ook ecologisch verantwoord alternatief.

“Een echte klassieke schaatsbaan plaatsen zoals we die allemaal kennen zou gezien de huidige economische en ook wel ecologische situatie onverantwoord zijn. Daarom zijn we samen met Shop & The City Sint-Truiden op zoek gegaan naar een fantastisch en volwaardig alternatief”, vertelt schepen van Middenstand & Citymarketing, Hilde Vautmans. “Deze schaatsbaan is 100% CO2 neutraal, wat zeker een primeur is voor onze stad en voor Limburg! We sparen energiekosten uit van maar liefst 364 huishoudens en182 000 liter water. Bovendien worden er vanuit de firma waarmee we samenwerken 182 bomen gepland. Zo worden de CO2 uitstoot van de productie en het transport gecompenseerd”, vervolgt Vautmans. “Na deze periode evalueren we of de ecologische schaatsbaan succesvol was. Als dit positief is, kunnen we gebruik maken van huurkoop om de ecologische schaatsbaan in te zetten bij meerdere events voor Stad Sint-Truiden. Op deze manier halen we het maximale rendement uit deze investering,” aldus schepen Hilde Vautmans.

 

Beleving in de Truiense binnenstad

“Als middenstandsvereniging vinden we het belangrijk dat we voldoende beleving voorzien in het stadscentrum. Zeker tijdens de belangrijkste periode van het jaar voor onze Truiense horeca & handel”, vertelt voorzitter Trud’Or vzw, Philip Bronckaerts. “De ecologische schaatsbaan zal met houtdecoratie en LED Verlichting prachtig aangekleed worden om de bezoekers mee onder te dompelen in de nostalgische kerstsfeer. We zijn dan ook trots dat we met dit alternatief kunnen anticiperen op de energie- en ecologiecrisis en toch een winterse sfeer naar de binnenstad brengen. Ook zetten we dit jaar in op familie schaatskaarten waardoor de gezinnen tegen een voordeliger tarief meermaals kunnen komen schaatsen”, zegt Philip Bronckaerts. 

 

Trekpleister op de Groenmarkt

“We zijn uiteraard heel blij dat we onze trekpleister van vorig jaar terug kunnen creëren op de Groenmarkt. De schaatservaring ligt voor 80% in de buurt van schaatsen op écht ijs. Je kan zelfs met echte schaatsen op de kunststof schaatsbaan. Al vraagt dit wel wat extra kracht in de benen. Maar we zien er alleen maar het positieve van in, lacht schepen Hilde Vautmans, het is namelijk goed voor de beenspieren. Bovendien is de schaatsbaan 15 vierkante meter groter dan vorig jaar.”, klinkt het. “Als stad willen we deze initiatieven volop ondersteunen en faciliteren. We gaan de bezoekers aan onze stad alsook onze middenstand niet in de donker zetten. We geloven er dan ook sterk in dat dit een trekpleister voor de stad wordt,” vertelt waarnemend burgemeester, Jelle Engelbosch.

Sfeervolle & warme binnenstad

“Naast de ecologische schaatsbaan komt er ook een reuzekerstboom waar bezoekers een drankje kunnen drinken, enkele eetstandjes en tal van straatanimatie tijdens de koopweekends”, lichten Shop & The City managers Bram & Eline toe. “We gaan samen voor een sfeervolle en warme binnenstad met tal van activiteiten. Zo komt ook de “Kerstelfenzoektocht” terug en staan er verschillende muziekavonden gepland met als apotheose de grootste openlucht Après Ski van het land op 26 december”, aldus Bram Deltour & Eline Dessers.

 

Duurzame lijn doortrekken

“Samen met Stad Sint-Truiden bekijken we ook verder hoe we onze Truiense Nostalgie nóg duurzamer kunnen maken. We zetten volop in op recycling, herbruikbare bekers, CO2-neutrale alternatieven en investeren in een goede infrastructuur om deze voor meerdere jaren te gebruiken. Tot slot bekijken we samen met het bedrijf van de kerstverlichting en Stad Sint-Truiden om deze te laten branden tijdens bepaalde uren en hoe we de overige branduren kunnen compenseren. We gaan ons uiterste best doen om met de huidige situaties rekening te houden en er toch een prachtige winterperiode van te maken”, besluit Voorzitter Philip Bronckaerts.

 

Truiense Nostalgie vindt plaats op de Groenmarkt van Sint-Truiden van 9 december 2022 – 8 januari 2023