Truineer Nieuws melden?

Kidical Mass Sint-Truiden voert actie voor kindvriendelijke fietspaden.

Fietsersbond Sint-Truiden voert daarom actie samen met jonge fietsers en hun families voor een kindvriendelijke fietsomgeving. Op vrijdag 9 september fietsen ze in groep van de voorzijde van het station naar het klein Park via de lagere scholen in het centrum.

Fietsveiligheid

Met de Kidical Mass fietstocht vragen Fietsersbond Sint-Truiden en de Fietsbieb van Sint-Truiden aandacht voor een veilige en aangename fietsinfrastructuur voor kinderen en jongeren. Want helaas is een veilige en aangename fietstocht naar school voor veel kinderen helemaal geen evidentie. Vandaar dat de actievoerders op het zadel springen. 

Vicky (mama van Amelie): ‘Mijn dochter wil zo graag zelf meefietsen naar school maar ik vind dat echt veel te onveilig met enkele gevaarlijke kruispunten en amper fietspaden.’

 

Zelfstandig fietsen

Fietsende kinderen zijn zelfverzekerder, onafhankelijker en gezonder dan leeftijdsgenootjes die niet fietsen. Slechts 15 minuten per dag fietsen maakt al een enorm verschil. Maar slechts 22% van de Vlamingen vindt het veilig voor kinderen om met de fiets naar school te gaan (bron: FietsDNA 2020). De actie van Fietsersbond Sint-Truiden hoopt aan de gemeente duidelijk te maken dat het inzetten op een veilige fietsinfrastructuur voor de jongeren een enorme boost voor de toekomst is. 

 

Goede punten

Op sommige punten zijn er wel al goede stappen gezet, zoals de slagbomen aan school Momentum die de straat afsluiten bij de start en het einde van elke schooldag. De actievoerders hopen dan ook dat hun fietstocht een belletje zal doen rinkelen bij beleidsmakers. Els van de Fietsersbond: ‘Een Fietsring op de Vesten met aan de binnenzijde Fietsstraten, zou het centrum veel aangenamer en veiliger maken om te fietsen.’