Truineer Nieuws melden?

Huisdierenpaviljoen Sint-Trudo klaar in zomer 2023

Wij meldden reeds dat de bouw van het huisdierenpaviljoen op het binnenplein van het Sint-Trudoziekenhuis gestart is. Die start is nu ook officieel. Medio 2023 zal het bouwwerk helemaal klaar zijn.

 

Belang voor patiënten

 

Het project kwam tot stand vanuit het onco- en palliatief team in Sint-Trudo die regelmatig  vragen krijgen om huisdieren op bezoek te laten komen. “Een huisdier heeft voor veel  mensen een heel centrale rol in hun leven. Een ziekenhuis is een omgeving die omwille van  hygiëne- en veiligheidsvoorschriften niet toegankelijk is voor die dieren. Daardoor kan een  ziekenhuisopname voor patiënten dan ook een grote impact hebben op psychologisch vlak,  wanneer het contact met het huisdier volledig verbroken wordt.”, licht Nele Kerkhofs toe.  Nele is psychologe in het ziekenhuis en één van de bezielers van het project. “Ook in een  eindelevensfase kan het een heel groot verschil betekenen voor mensen, wanneer ze op een  mooie manier afscheid kunnen nemen van hun trouwe viervoeter. We hebben daar altijd  gedaan wat we konden om toch iets op te zetten in die zin, maar in de buitenomgeving is  dat niet altijd mogelijk.”

Katrien Dupont is in behandeling in Sint-Trudo Ziekenhuis en heeft een heel hechte band  met haar hond Lexi. “Toen ik over het huisdierenpaviljoen hoorde, was ik meteen  enthousiast. Het stelt me ergens gerust, dat als ik opnieuw opgenomen zou moeten worden,  ik daarbij toch nog zal kunnen rekenen op de troost van Lexi. Het maakt het volgens mij  makkelijker om de moed erin te houden op zo een moment. Ik ben dan ook trots dat Lexi hier vandaag het startschot mag geven voor de bouw van dit mooie project.”, lacht Katrien. 

Sponsoring 

Financieel administratief directeur Koen De Coninck is laaiend enthousiast over het project:  “Wij doen er als ziekenhuis alles aan om de meest kwalitatieve zorgen te verlenen en daar  hoort ook het psychologisch welzijn van onze patiënten bij. Ik ben er van overtuigd dat we  met dit project het verschil kunnen maken voor heel veel oncologische, geriatrische of  andere patiënten die in ons ziekenhuis opgenomen worden.”  

“We vinden het fantastisch dat we mogen rekenen op zoveel mensen en organisaties die ons financieel willen steunen via Fighters Against Cancer of rechtstreeks. De proporties die hun  sponsoring heeft aangenomen, zijn ver buiten onze verwachtingen. We zijn Bert  Vanmechelen en FAC dan ook enorm dankbaar voor alle tijd en moeite die zij in die  sponsorwerving gestoken hebben. Zij hebben een fantastische job gedaan.”, besluit Koen. 

Meester Bert Vanmechelen, oprichter en eigenaar van de vzw Fighters Against Cancer vult  aan: “Sinds 2016 zijn we zeer actief bezig met het werven van sponsorgelden voor  waardevolle projecten, die naar onze mening betekenisvol zijn voor mensen die met kanker  geconfronteerd worden. Zo heb ik in 2021 contact gehad met het ziekenhuis over de  plannen om een huisdierenpaviljoen te bouwen. Ik vond het meteen een prachtig idee. Ik  heb zelf een hond en kan me perfect inbeelden dat de troostende blik of knuffel van je huisdier soms het beste medicijn is. We zijn er voluit voor gegaan en ik ben dan ook zeer  trots dat we opnieuw zullen afronden op een recordopbrengst. Het volledige bedrag zullen  we bekendmaken in oktober naar al onze sponsors, maar we zitten nu al boven het eerdere  record van 100.666 euro die voor het vorige project in 2019 werd opgehaald. Dit hebben we  niet alleen gerealiseerd, dat resultaat is er maar omdat zoveel mensen, individuen,  organisaties, bedrijven,… aan FAC hebben willen doneren voor het ziekenhuis. Ik ben elk van  hen hiervoor enorm dankbaar.”