Truineer Nieuws melden?

Bibliotheek Toni Coppers huisvest poëzie van Mona Thijs

De installatie van de Loonse woordkunstenares Mona Thijs kan je ontdekken in onze bib. En op 1 oktober is ze aanwezig en leest ze zelf voor.

Wie de komende weken de bibliotheek Toni Coppers bezoekt, kan in het gebouw een wervelende tekstinstallatie van woordkunstenares Mona Thijs ontdekken. De poëzie van de Loonse artieste zit in het hele gebouw verweven en beschrijft haar fascinatie voor de veelzijdigheid van boeken. Op zaterdag 1 oktober leest Mona Thijs het gedicht voor tijdens een eenmalig optreden in de bibliotheek.

Met de installatie van Mona Thijs kunnen de bezoekers de bibliotheek op een verfrissende manier ervaren. “Een bibliotheek hoort poëzie te ademen. Mona’s gedicht verleidt elke Truienaar om zich te laten verrassen en ontroeren”, vertelt Kristof Smeyers, diensthoofd van de bibliotheek.

“Een bibliotheek is meer dan een grote kast vol boeken”, treedt Stijn Vanoirbeek, schepen van bibliotheek bij. “Naast onze krantentafel, studeerhoeken, beschikbare computers en archieven maken we van de bibliotheek een belevingsplek. Met verschillende literaire acties, evenementen en tentoonstellingen van (boven)lokaal talent willen we van de bibliotheek een plaats maken waar iedereen zijn gading kan vinden. Op die manier stimuleren we onze inwoners om vaker langs te komen en de wereld rond boeken te ontdekken – want lezen stopt helemaal niet op de bladzijden van een boek,“ vertelt Stijn Vanoirbeek, schepen van bibliotheek.

Mona Thijs is afkomstig uit Borgloon en is al een tijdje een bekend gezicht in cultuurcentrum de Bogaard. Als jonge artieste stond ze al talrijke keren op het Kunstbendepodium. Ook later, als studente woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen, prijkte ze op het programma van het literaire festival Zin in Zomer. Als kersvers afgestudeerde haalt bibliotheek Toni Coppens haar nu letterlijk in huis.

“Op zaterdag 1 oktober zal de artieste optreden in de bibliotheek. Iedereen is welkom om naar Mona Thijs te komen luisteren. Vanuit verschillende perspectieven draagt ze haar werk voor – of zijn het de muren zelf die spreken?”, aldus schepen Stijn Vanoirbeek.

Praktisch: Zaterdag 1 oktober om 14u in bibliotheek Toni Coppers. Vrije toegang.