Truineer Nieuws melden?

EFVVST herdenkt gebaar van inwoners van Remersdaal

Naar jaarlijkse gewoonte bracht een afvaardiging van het EFVVST, Eenheidsfront Vaderlandslievende Vereniging St Truiden, een bezoek aan Remersdaal (Voeren) en dit omwille van een link met de Truiense Burgerwacht.

Toen op 09 augustus 1914 onze Truiense Burgerwacht een Duitse patrouille bestookte, waardoor het oprukkende Duitse Leger zijn planning zag gedwarsboomd,, was het hek van de dam. Verschillende burgers kwamen om,  de Duitsers dreigden onze stad verder met veldartillerie te beschieten.
Na onderhandelingen besliste de stad zich over te geven. Voowaarde was wel dat de Burgerwacht moest ontwapend worden. De 122 Truiense burgerwachten moesten zich aanmelden bij de Duitse 2de divisie en dachten er met een waarschuwing van af te komen. Maar tegen alle afspraken in werden ze gevangen genomen en werden ze ” te voet ” naar Duitsland afgevoerd.
Via Borgloon, Tongeren kwamen ze de dag nadien aan in Remersdaal – Voeren om even halt te houden en te rusten. Uitgeput als ze waren, gaf de plaatselijke bevolking onze mannen eten en drinken. Dit was een uitzonderlijk mooi gebaar van de plaatselijke bevolking waar wij hen als Truienaren nog steeds dankbaar voor zijn.
Kan een afbeelding zijn van 5 mensen, staande mensen en binnen