Truineer Nieuws melden?

Van nieuwe start tot het niet halen van een nieuw seizoen

75 jaar KSTBB – Eerst was er nog Koninklijke Xenia Tours Basketbal Sint-Truiden  Maar in 2009 haalt de club net het einde van het seizoen niet.

In 1998 – net voor promotie naar 4de nationale – kozen een paar spelers op de valreep voor andere oorden en beslistte KSTBB, op de valreep vrijwillig naar 3de provinciale te degraderen. De komst en de doorgroei van jeugdwerking was eigenlijk wat de oorzaak van het wegdeemsteren van het enthousiasme bij de club. Op vraag van verscheidene clublievende basketliefhebbers onstand dan de vraag tot algemene samenwerking van beide clubs. Na nog enig overleg en onderhandeling kwam het er dan toch van.

De besturen van KSTBB, ondertussen terug naar 1ste provinciale, en Trubac komen tot een akkoord, samen met de gemeente en een nieuwe beheerraad en fusioneren.

De club wordt “Koninklijke Xenia Tours Basketbal Sint-Truiden”, naam van het bedrijf van de hoofdsponsor, de flamboyante Patrick Schollaert. Louis Casteels wordt peetvader, Danny Marguillier algemeen manager, Paul Fransen voorzitter en er komt een beheerraad.

In 2003 wordt de verdiende plaats in 2de nationale terug ingenomen. Ieder jaar opnieuw is het hard werken om met een beperkt budget rond te komen en toch het hoofd boven water te houden. Met regionale trainers-coaches (Bongaerts, Vandesompel, Souveryns), Sint-Truidense (Leenen, Bullen, Neyens, Souveryens,…) en andere (Mangelinckx, Willegems, Pieter jan Van Hoecke, …) en Odell Hodge, slaagt de club er nog in om het 60-jarig jubilieum te halen, maar in 2009 haalt de club net het einde van het seizoen niet.