Truineer Nieuws melden?

75 jaar STBB: Trubac doet het koninginnenstuk over

Na de scheiding tussen STBB, Trubac en STBB ’81 -de jaren ’90- imiteert Trubac het koninginnenstuk van STBB met de ene promotie na de andere. Op de foto de ploeg 1995-1996 die kampioen werd in 4de nationale en de Beker van Limburg won.

© Foto STBB

Bij het begin van het seizoen 1994-1995 was het bestuur o.l.v. Jules Elen volledig ontslagnemend. De nieuwe nood-voorzitter Ludo Van Beeck verraste de media met een vrijwillige degradatie naar 2de provinciale. Door deze overwogen terugstap vertrokken E. Vanwelkenhuysen en E. Jungbluth naar Beringen (3de nationale), M. Verstraeten, J. Mousseau naar Bree (2de nationale). Ouderdomsdeken P. Schiltz en Jo Sneyers werden terug naar de oude stal gehaald en vulden met hun ervaring de jonge kern uitstekend aan. Toen ook P. Lesuisse de rangen vervoegde, stevende de ploeg rechtstreeks naar de titel. Ondanks meerdere pogingen van oud-voorzitter Jules Elen en Ludo Van Beeck om de 3 Truiense club tot een alliantie te brengen, scheiden de wegen van STBB, Trubac en STBB ’81 zich nu pas echt. Steven Putzeys en enkele ontgoochelende jongeren kozen voor STBB ’81 dat terugkeerde naar sporthal Tuinwijk. STBB bleef in de sporthal Jodenstraat en eindigde op de 5de plaats, terwijl Trubac zijn eigen leventje bleef leiden.

Tussen 1994 en 1997 imiteerden ze het koninginnenstuk van de moederclub uit de 70-jaren en promoveerden in 4 opeenvolgenden seizoenen van 2de provinciale naar 2de nationale. Toch bleek 2de nationale wat te hoog gegrepen en reeds in 1998 ging de club terug een trapje lager spelen. Jean Lesuisse – oud-speler van STBB – stond aan het roer van een erg Limburgs getint team, met o.a. Sneyers, Reekmans, Brabanders, Bongaerts, Vanwelkenhuysen, Lowette, Verstraeten, …

Sint-Truiden was inmiddels een Koninklijke vereniging geworden en schommelde zowat tussen de provinciale en nationale reeksen. In 1998 – net voor promotie naar 4de nationale – kozen een paar spelers op de valreep voor andere oorden en beslistte KSTBB, op de valreep vrijwillig naar 3de provinciale te degraderen. De komst en de doorgroei van jeugdwerking was eigenlijk wat de oorzaak van het wegdeemsteren van het enthousiasme bij de club. Op vraag van verscheidene clublievende basketliefhebbers onstand dan de vraag tot algemene samenwerking van beide clubs. Na nog enig overleg en onderhandeling kwam het er dan toch van.