Truineer Nieuws melden?

75 jaar KSTBB-Het absolute begin

Onze baskettrots, KSTBB, bestaat dit jaar 75 jaar. Vandaar dat we een reeks besteden aan de geschiedenis van deze club. Vandaag beginnen we bij het begin, de pioniersperiode. En we doen ook een oproep.

Was Eburonen Tongeren (°1942) in deze pioniersperiode lang het aanzicht van Limburg, ook in Sint-Truiden werd het basketvuur al gauw aangewakkerd.

Sint-Truiden Basket Ball (KSTBB) werd gesticht op 13 augustus 1947 en sloot aan bij de KBBB op 15 augustus 1947. De grote bezieler was een Franstalige officier, Louis Levaux, een ex-internationaal en toenmalig Onder Luitenant bij de Belgische Luchtmacht te Bevingen.

 

En maar verhuizen….

 

Samen met enkele sportieve Truienaren werd er van start gegaan op een zelf aangelegd pleintje in “de Pist”. Toen Limburg vanaf 1949 zelf Provinciale kampioenschappen begon in te richten, speelde Sint-Truiden hierin steeds een vooraanstaande rol. De herenploeg van STBB werd de eerste Provinciale kampioen (seizoen 1950-1951). Al gauw werden er ook een dames- (Limburg kampioen in ’51, ’52, ’54 en ’60), een scholieren- en een tweede seniorsploeg “Emaillerie Sint-Truiden” (Limburgs Provinciaal Kampioen in ’53 en ’55), opgericht. Maar enkel de herenploeg van STBB – met nog even een titel in 1957 en twee jaar in 4de, bleef overeind. Ondertussen “verhuisde” de club van de “de Pist” naar “de Manège”, dan naar “het Broek” om zich aan het begin van de “gouden” 60’er jaren te vestigen op St-Pieter aan “de Tiense Vest”. Daar werden STBB en zijn supporters vooral geducht als sterke homeformatie. In 1970 werd er een jeugdwerking opgestart en werden de fundamenten gelegd voor de latere doorbraak van STBB naar de hoogste afdeling.

 

Oproep: heb jij een verhaal over STBB of herinner je je een faits divers, laat het ons weten via niefs@truineer.be