Truineer Nieuws melden?

Truienaren tijdens pinksterweekend naar Oekraïne met hulpgoederen

Met de actie ‘geel-blauwe levenskracht’ startte Pascy, Peter,Raymond en Veerle samen met de Gezinsbond een financiële steuncampagne waardoor uiteindelijk 50 medische aspiratietoestellen werden aangekocht. Vanuit de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken werden ook nog 127 veiligheidsvesten geschonken.

Met de actie ‘geel-blauwe levenskracht’ startte Pascy, Peter,Raymond en Veerle samen met de Gezinsbond een financiële steuncampagne waardoor uiteindelijk 50 medische aspiratietoestellen werden aangekocht.
Een aspiratietoestel is een belangrijk mobiel medisch hulpmiddel voor medische posten in oorlogsgebied. Samen met een delegatie van het caritatief cultureel centrum H. Sophia trokken Veerle Heeren en Peter Deltour tijdens het pinksterweekend naar Lviv in Oekraïne. Daar werden de aspiratietoestellen overhandigd aan het West-Oekraïns gespecialiseerd medisch kindercentrum en het mariacentrum in Zavarnitsa, waar gewonde en geëvacueerde kinderen uit het hele oorlogsgebied worden opgevangen. Vanuit de ziekenhuizen worden de toestellen verder verdeeld in het oorlogsgebied. Gelijktijdig was er een ontmoeting met lokaal burgemeester Andriy Sadovyi.

Vanuit de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken werden ook nog 127 veiligheidsvesten geschonken. Op die manier hebben de veiligheidsvesten een zinvolle nabestemming. Burgemeester Sadovyi dankt de stad Sint-Truiden en politiezone en eenieder die bijgedragen heeft aan de aspiratietoestelllen of ander materiaal voor hun solidariteit. Lviv ving 2 miljoen Oekraïense landgenoten op en bereidt zich stilaan voor op de heropbouw. De ravage die de oorlog heeft aangericht is enorm en veel mensen hebben ook een zware fysieke tol moeten betalen. De nood aan medische prothesen en ander medisch materiaal is heel hoog, er zijn enorm veel gewonden.
We keren terug met een boodschap van hoop en veerkracht maar zijn ook enorm onder de indruk van wat we gezien en gehoord hebben. De Oekraïense kinderen en slachtoffers die we ontmoet hebben blijven niet bij de pakken zitten, maar de weg naar herstel – als mens en als gemeenschap – is nog heel erg lang. We zijn ervan overtuigd dat we met onze levering van de aspiratietoestellen een verschil hebben kunnen maken voor alle mensen in de getroffen gebieden.