Truineer Nieuws melden?

Ons laatste interview met Raf Vanmechelen

In 2017 nam Raf Vanmechelen afscheid van onze webgazet Truineer.be maar hij bleef ons ook nadien nog op de voet en met heel veel sympathie volgen. Toen hadden we ook ons laatste interview met hem. Als eerbetoon kunnen jullie het hier nog één keer integraal lezen.

© Den Truineer
Het integrale artikel uit 2017
10 jaar, zo lang bestaat Truineer.be intussen. De weg die de lokale nieuwswebsite heeft afgelegd, was soms hobbelig dan weer amusant.  Raf Vanmechelen, alias Raf ‘Den Truineer’ weet waarover hij spreekt. “Truiense verhalen zijn net als de inwoners, apart.” Een interview.
Waarom begon je destijds met een nieuwssite over jouw eigen stad?
 
Toen heette dat eigenlijk nog een blog. Ik schreef toen ook onder mijn echte naam Raf Vanmechelen. Na enkele jaren ervaring met prettig.be,
een site waar ik vooral grappige filmpjes en foto’s plaatste, was het tijd voor iets nieuws. Het was allemaal wel leuk, maar het was gewoon meer van hetzelfde. Ik wou vooral weten wie mijn publiek was, een blog over mijn eigen stad was het ideale middel.
Heb je dat allemaal alleen gedaan door de jaren heen?
Neen. Ik heb kunnen rekenen op mensen zoals Erik Vinck, die vandaag nog steeds enkele dingen doet. Gedurende die jaren waren er veel leuke samenwerkingen met lokale en vrijwillige fotografen zoals Gerry, Flipke, Ricky, Danny, Jan, Riënzo, Kris en nog heel wat anderen. Ook redactioneel was er af en toe wat hulp van mensen zoals Anita, Natalie en nog heel wat anderen. Ik vergeet er wellicht heel wat. Die zijn bij deze ook bedankt voor alle hulp.
Liep die opstart eigenlijk van een leien dakje?
Ik had wel een mailinglijst van zo’n driehonderd vrienden en kennissen en die hebben me goed geholpen. Ze stuurden de wekelijkse nieuwsbrief door en zo kreeg ik meer inschrijvingen voor dat initiatief. De meer dan 100.000 bezoeken die er nu wekelijks zijn, hebben bloed, zweet en tranen gekost. Een nieuwswebsite is een werk van elke dag, steeds opnieuw. Het wordt vaak onderschat, denk ik.
Hoe verliepen die eerste maanden?
Het was allemaal wat zoeken natuurlijk. Ik had geen contacten met de pers, kreeg dus geen persberichten en werd nog niet uitgenodigd op persconferenties. Er was wat ellebogenwerk nodig om in dat wereldje aanvaard te worden, ik was tenslotte weer een nieuwe concurrent. Ondertussen heb ik heel wat kennissen en vrienden in dat wereldje. Het werk dat ik met Truineer.be heb geleverd, bracht me drie jaar later bij het Nieuwsblad en ik ben vandaag nog altijd journalist voor Het Belang van Limburg. Daarnaast ben ik ook correspondent voor Radio 2. Daar heet ik gewoon Raf Vanmechelen natuurlijk.
Hoe zie je de toekomst voor Truineer.be en jezelf?
Ondertussen heeft Peter Onkelinx de commerciële fakkel over-genomen, ik schrijf natuurlijk nog lokale bijdragen. Jarenlang was er geen concurrentie, maar dat is nu anders. Ook die nieuwe lokale nieuwskanalen hebben hun bestaansrecht. Truineer.be moet nog meer inzetten op positief nieuws, leuke activiteiten aankondigen en lokale handel in de kijker zetten. Ook video is erg belangrijk geworden. Peter verkent al die nieuwe kanalen met succes. Het is een weerspiegeling van een gemeenschap die graag leeft, woont en winkelt in Sint-Truiden. Ik hou van mijn stad, maar dat wil niet zeggen dat ik niet kritisch kan zijn. Die kritische pet zet ik op als journalist voor HBVL. Nu hou ik me, naast mijn werk als journalist, bezig met de organisatie van kleine events voor horecazaken, het beheer van social media voor ondernemers en ondersteun ik mensen die nieuwe initiatieven willen lanceren. Dat gaat van brainstormen tot een volledige uitwerking van een concept. Wie me nodig heeft, weet me te vinden.
Je zal best wat leuke dingen meegemaakt hebben in al die jaren?
Natuurlijk. Ik ga niet ontkennen dat je bij elk plezant feestje of evenement op de eerste rij staat, je ontmoet ook mensen waar je normaal geen contact mee zou hebben. Maar ik ben daar altijd nuchter onder gebleven. Die nieuwe wereldberoemdheid stopt aan de grens met Nieuwerkerken en Zoutleeuw. Maar ik heb ook veel in beweging kunnen zetten. Zo was er enkele jaren geleden nog een samenwerking tussen mij als Raf ‘Den Truineer’ en Tim Pisane van de Jachthoorn. Door onze netwerken en de steun van heel wat vrijwilligers en ondernemers, zamelden we maar liefst 33.330 euro in voor Driesje, een jongen die zijn beentjes verloren had door een zware ziekte. Dat doet wat met een mens.