Truineer Nieuws melden?

Ferm Zepperen viert 7 x 10 jaar

FERM Zepperen vierde de 70ste verjaardag van de vereniging met een feest en receptie in de Veva en, zoals het een vereniging met christelijke roots betaamt, een viering voorgegaan door pastoor Luc Michiels van Kortenbos

 

Ooit heetten ze de Boerinnenbond (1911), later het Katholiek Vormingswerk voor Landelijke vrouwen (de KVLV) en een paar jaar geleden hebben ze hun naam ferm veranderd in … Ferm.

In 1952 werd in Zepperen de Boerinnenbond geboren, niets te vroeg, want Zepperen was op dat ogenblik een landbouwdorp. Wie niet in de landbouw werkte trok voor zijn job naar Sint-Truiden, Luik of Genk. 

De Boerinnenbond is een verhaal van vernieuwing, je oude jasje uitdoen en je diepste ziel heruitvinden.  In 1919 waren er 20.000 leden, tegen 1940 al 120.000! Die van Zepperen waren er toen nog niet bij. Beetje bij beetje werd de vrouw op het platteland mondiger en leerde ze voor zichzelf opkomen. De Boerinnenbond bracht waterleidingen en diepvriezers naar de boerderijen en leerden de Limburgers verse vis eten..

Bij het 60-jarig bestaan van de organisatie in 1971 werd de naam Katholiek Vormingswerk van/voor Landelijke Vrouwen gelanceerd en verschoof de werking naar kinderopvang, thuiszorg, landelijke gezinszorg en mantelzorg. Het platteland is ondertussen niet meer de biotoop van landbouwers en fruittelers, maar dat van gezinnen met werkende vrouwen die de rust van het platteland verkiezen boven de drukte van de stad.

In 2020 krijgt de KVLV een nieuwe naam. FERM verwijst niet meer naar de katholieke achtergrond, ook al wordt die niet verloochend. FERM is er voor vrouwen die op het platteland wonen en die op zoek zijn naar balans en kwaliteit in hun leven.