Truineer Nieuws melden?

Cosmowing zal onze stad op internationale kaart zetten

Cosmowing: 18 november krijgt de Truiense Groenmarkt er een groot, geïntegreerd kunstwerk van Koen Vanmechelen bij. Daaraan gekoppeld wordt een Cosmowing Foundation (voor het goede doel) en een Cosmowing vzw (voor evenementen) in het leven geroepen.

Dat de hele noordoostelijke vleugel van de Groenmarkt een nieuwe invulling krijgt met drie appartementen, een duplex en een rooftop loft, een high-end foodconcept met daarboven kantoorruimtes en enkele unieke gastenverblijven was al langer geweten. Daarnaast wordt de hele vleugel, van kerkveld tot en met de (nieuwe) Bistro één groot geïntegreerd kunstwerk van Koen Vanmechelen bij: “Cosmowing”. Tegen 18 november zal dat project klaar zijn en zal de vleugel in zijn geheel worden belicht en uitgelicht. Goed om weten is dat apotheek Malcorps daarbij is, maar dat de apotheek ook apotheek Malcorps blijft. Op 17 september 2023 zal elk gebouw binnen die vleugel aan de gevel ook een uniek kunstwerk van Koen Vanmechelen krijgen. En in het voorjaar van 2024 zal ook de nieuwe Bistro helemaal klaar zijn.

 

Naast het Cosmocafé komen er nog een keer zes kunstwerken (één per gevel) bij. Die kunstwerken moeten de panden van de Groenmarkt verbinden en omsluiten. Het eerste kunstwerk verschijnt op het pand nr 64. Dat wordt helemaal betegeld. “Dat zijn tegels waarop kippen van het Planetary Community Chicken project staan,” zegt Koen Vanmechelen. “Waarmee Sint-Truiden, als internationaal pionier voor het Cosmocafé, de facto de nexus van het project wordt, en verbonden wordt met al die andere steden die, overal ter wereld, deel uitmaken van het project.”

Vanmechelen-DNA

Vanmechelen is een in Sint-Truiden geboren kosmopoliet. “Daarom dat dit project voor mij zo belangrijk is. Hoe ver iemand ook uitwaait, het eerste nest blijft het allerbelangrijkste. Het is een blijvende broedplaats”, vertelt Vanmechelen. Op het dak van Cosmowing komt een serre. Een typische Vanmechelen-incubator voor experiment en nieuw leven. Op de achterkant van het gebouw wordt DNA geschilderd. Vanmechelen: “The Future is now. Mijn eigen DNA is onlosmakelijk verbonden aan de stad en streek, ook artistiek. Vanaf 2005 heb ik verschillende expo's gehad in de stad en op het Kerkveld staat er al 15 jaar een kippeninstallatie. Ik heb mijn groei en verbondenheid in deze stad altijd willen visualiseren in een blijvende installatie ter plekke.”

Cosmowing Foundation

Cosmowing wil ook meer zijn dan een artistieke hommage. Gebaseerd op de filosofie van Vanmechelen, worden er ook sociale projecten aan gelinkt. Met een deel van de opbrengst van de
vzw en met de interesten van de crowdfunding, zullen lokale, sociale projecten ondersteund worden. “Zo zullen er jaarlijks enkele evenementen en activiteiten ingericht worden waarbij we
opbrengsten schenken aan een sociaal doel.” verduidelijkt Luc Heylands, voorzitter van vzw Cosmowing. Daarnaast wordt het kunstwerk met de tegels, en de daaraan verbonden sociale werken, opengesteld naar het grote publiek. Via een crowdfunding worden bijna 2.000 mensen en organisaties verbonden met een van de Vanmechelen-tegels op de muur van Cosmowing. Vroege vogels kunnen zich voor 200 euro voor eeuwig verbinden met het project. Ze worden vriend van Cosmowing, krijgen daarvoor een mooi certificaat en ondersteunen de sociale projecten. “Op deze democratische manier wordt het werk echt gedragen door een brede laag van de bevolking. Bovendien ondersteunen ze hiermee jaarlijks een sociaal lokaal project dat het weefsel van de gemeenschap versterkt,” vult Kristof Schiepers, voorzitter van de stichting Cosmowing aan. Vossius; “Iedereen kan een goed doel voorstellen. In een later stadium bepaalt een professionele jury welk project in 2023 voor het eerst bekroond wordt. Voorwaarde is wel dat het project van Haspengouwse bodem moet zijn.”

Cosmowing vzw

Deze vzw zal onder meer instaan voor evenementen, niet alleen op de Groenmarkt, maar ook in de rest van de stad. Dit jaar wordt een start genomen met het heropgeviste Haspengouw Culinair en met een activiteit rond de Mouth Foundation van Koen Vanmechelen (project voor kwetsbare vrouwen en kinderen). Komende jaren worden daar twee activiteiten aan toegevoegd. Een oltimertreffen dat vertrekt vanuit Labiomista in Genk en de uitreiking van de eerste cheque aan het goede doel van de Cosmowing Foundation.

 

Meer info via:

https://www.cosmowing.be/