Truineer Nieuws melden?

Buck Danny verovert onze stad

In 2022 blaast de iconische pilotenstrip Buck Danny 75 kaarsjes uit. Sint-Truiden viert dit jubileum met een boeiende expo en een nieuwe fietsroute. Die worden vandaag voorgesteld. Er staan al borden in de stad, zoals hier op Sint-Marten. Zo kan je van1 juni t.e.m. 2 oktober 2022 het militaire heden en verleden in en rond Sint-Truiden ontdekken

© Mathias De Bruycker/truineer

Buck Danny beleefde zijn eerste avontuur in 1947, in het weekblad Robbedoes. Met de afloop van de Tweede Wereldoorlog was er ook een abrupt einde gekomen aan de toevoer van Amerikaanse strips. De tijd was dus rijp voor een Europese opvolger.

Van de gewelddadige taferelen in de Pacifische Oorlog tot de meest geavanceerde ontwikkelingen in de luchtvaart, vliegen piloot Buck Danny en zijn bemanning van avontuur naar avontuur doorheen een halve eeuw van Amerikaanse en wereldgeschiedenis. Met zin voor detail en de sfeer van grote epische verhalen laten Luikenaars Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier ons kennismaken met de achtergronden van de internationale geopolitiek.

Sindsdien verschenen er in totaal 58 albums over de heldhaftige belevenissen van deze vliegenier, waarvan 40 van de hand van Charlier en Hubinon. Zoveel jaren en albums later heeft Buck Danny nog geen spatje van zijn vechtlust, enthousiasme en durf verloren. In juni verschijnt album 59 in de reguliere reeks en wie meer wil weten over de wonderjaren van de piloot kan Buck Danny Origins lezen. Echte fans verzamelen de integrales of verdiepen zich in de boeiende Classics-reeks.

Een ontdekkingstocht langs het militaire heden en verleden van Sint-Truiden

Deze zomer kan je niet naast Buck Danny kijken in Sint-Truiden. Een flinke fietstocht van 22 km voert je van het Luchtmachtmuseum in de binnenstad naar de voormalige luchtmachtbasis van Brustem. Op 14 markante plekken maak je kennis met het militaire heden en verleden van Sint-Truiden. Op de route kom je bunkers en monumenten tegen en kan je genieten van het betoverende Haspengouwse landschap. Aan de hand van QR-codes word je meegenomen in het verhaal van Buck Danny en ontdek je dat verschillende locaties in en rond Sint-Truiden opduiken in de stripreeks. Onderweg test je je kennis met het wedstrijdformulier, waarmee je onder andere kans maakt op een weekendverblijf en de volledige stripreeks van Buck Danny.

Van 1 juni tot en met 2 oktober kan je ook de expo’s in de Minderbroederskerk en Droneport bezoeken. Daar duik je in de fascinerende wereld van Buck Danny en maak je van dichtbij kennis met een aantal iconische vliegtuigtypes. Je leert er alles over de geschiedenis van de strip, de helden en booswichten en bewondert vliegtuigen die een link hebben met de militaire geschiedenis van Haspengouw, onder andere de Boeing B17 Flying Fortress, Republic P-47 Thunderbolt, Supermarine Spitfire en de Republic F84 Thunderjet.

Meer info: https://www.visitsinttruiden.be/aanbod/buck-danny-fietstocht/