Truineer Nieuws melden?

STVV-Fans geven gratis advies aan Mister Tateishi

Den Truineer bracht vijf die-hard kanaries samen op Stayen om te peilen naar het reilen en zeilen binnen STVV. Het resulteerde in een verrassend gesprek en 30 supportersadviezen voor de Japanse bazen. In het gloednieuwe mazine ‘Den Truineer’ leest u er alles over.

51 punten, een afsluiter met ruim 10.000 supporters en een 3-0-zege tegen Standard. Een straf seizoen voor STVV zou de conclusie kunnen zijn. Maar het mag de problemen van de voorbije tijd niet verdoezelen. Een seizoen waarin Hollerbach moest starten met amper 12 spelers, waarin de ploeg een tijdje net boven de degradatie bleef en waarin een dieptepunt inzake toeschouwersaantallen werd genoteerd. De Japanse bazen bleven lang doofstom voor de opmerkingen van de fans. Den Truineer is van goede wil en bracht op de Kleine Markt voor het stadion vijf die-hard kanaries bij elkaar. Zij geven advies voor verbeteringen.

Rika Ballien mist vanuit het VIP-gebeuren al 17 jaar geen enkele match op Stayen. Mike Swysen was tien jaar voorzitter van het Supportersverbond en maakt deel uit van de ‘groep van 12’ die in overleg met de Japanse bazen staat. Geert Smets was 15 jaar lang commercieel directeur bij STVV. En last, but not least zijn er Roel Vleminckx en zijn zoon Vik (15) die elke match de verplaatsing maken van Mechelen – waar ze wonen – naar Stayen en er in de uitmatchen ook altijd bij zijn.

Met 8000 naar het eeuwfeest

Na de match tegen Charleroi, het incident met Pius, was STVV afgegleden naar een serieus dieptepunt. Sommigen zagen het niet meer goedkomen. En zie, plots zijn ze daar weer met 10.000?

Geert: “Ik heb, ondanks dat dieptepunt, altijd geloofd in een terugkeer van de supporters. Remember de match tegen KV Mechelen, een dikke match was het (1-1). Ik zat toen voor éénkeer tussen de supporters in de Oosttribune en werd helemaal meegezogen. Toen viel het me op hoezeer STVV nog in de harten van de mensen aanwezig was en is. Roepen, tieren, op de banken staan, tranen… Ook onze Japanse bazen zouden af en toe een keer moeten plaatsnemen tussen de supporters om te voelen wat er leeft. De vinger aan de pols houden en een keer in het hart van de supporters kijken, bijvoorbeeld via een supportersonderzoek, zou al een goed begin zijn. Ieder bedrijf onderzoekt trouwens zijn klanten. Nu is de kloof tussen beleid en supporters te groot.”

Mike: “Wij klopten inderdaad al langer aan de deur van het bestuur maar vonden weinig gehoor. Het incident Pius opende echter hun ogen en heeft iets in beweging gezet. Eindelijk. Het was een constructief gesprek maar het is nog te vroeg om te spreken van een kentering. De match tegen Standard was een mooie uitloper maar we willen gaan naar een constante van gemiddeld 8000 supporters tegen 2024, het jaar dat STVV zijn honderdste verjaardag viert. In dat opzicht is er nog veel werk aan de winkel. Maar de betrokkenheid van de fans is er wel degelijk.”

Betoverende plek

Roel en Vik Vleminckx bewijzen hoe groot de betrokkenheid van fans kan zijn. Wat bezielt jullie beiden om elke week vanuit Mechelen de verplaatsing naar Stayen te maken en STVV ook buitenshuis op de voet te volgen?

Roel: “Ik heb geen enkele band met Sint-Truiden, maar heb wel roots in Binkom. Mijn grootvader en vader gingen naar Diest en STVV kijken en hebben in de tijd van Lon Polleunis hun hart op Stayen verloren. Zo vader zo zoon. En ook ik kreeg zo de microbe te pakken. Dat zal trouwens nooit veranderen.”

Vik: “Ik kreeg de liefde voor de club, net zoals mijn vader, met de paplepel binnen. En die liefde is onvoorwaardelijk. Bij mijn eerste match was ik 2,5 jaar. Nu ben ik 15. Ik mis niks, ondanks het feit dat ik acht jaar in Mechelen speelde en daar op school alleen maar omgeven wordt door geelrode supporters die bekend staan om hun goede sfeer. Maar voor mijn gevoel gaat niks boven Stayen. Vraag me niet hoe dat komt. Voor mij heeft deze plek iets betoverend. Het zit in mijn bloed.”

Roel: “Goede of slechte tijden. Niks kan ons weerhouden om deze ploeg op de voet te volgen. Tegen Standard waren er eindelijk nog een keer 10.000 toeschouwers. Die zitten er in Mechelen elke week en zelfs meer dan dat. Maar denken jullie dat dat allemaal mensen zijn met een hart en ziel voor Malinwa? Neen, dus. De helft komt naar het voetbal puur voor de beleving. De deuren gaan daar drie uur voor de match open en vanaf dan is het overal in het stadion feest, tot in de late uurtjes. KV Mechelen staat in Mechelen voor ‘uitgaan’. Voetbalfan of niet.”

 

Meer beleving

Wij horen hier een cruciaal woord vallen: beleving. Is het niet net die beleving die op Stayen weg is?

Mike: “Klopt. Vroeger kwamen we hier uren voor de match samen in de cafés rond Stayen, na de match was het feest in de Oost en vervolgens vierden en dansten we tot in de vroege uurtjes in de Kanarieclub. Laat de Rvue nu de vroegere Kanarieclub zijn, pinten pakken en bijpraten voor en na de match is weg. Erger nog. De mensen in de diverse tribunes kunnen elkaar zelfs niet eens meer ontmoeten. De verbondenheid, bijvoorbeeld, tussen Noord en Oost is helemaal weg.”

Geert: “Werk aan de winkel dus. De Rvue is de mooiste zaal in een straal van 100 kilometer, maar hij komt niet tot zijn recht. Business is meeting, is netwerking. En de mensen nog meer samenbrengen door een woordje van Tateishi na de match bijvoorbeeld.”

Rika: “Het is anders geweest. Vroeger was er ambiance, zat de tent vol. Laat me ook even als vrouw spreken. Ik mis nog wat extra aankleding, een bloemetje of een kerstboom bij kerstmis. Het was natuurlijk ook een speciale tijd toen door corona. Een nadeel aan het multifunctionele is ook dat alles opnieuw afgebroken wordt na een match.”

Roel: “Een tip. In Mechelen worden de boxen door de huurders ingericht. Misschien moeilijker bij ons, want het zijn hotelkamers, maar het kan ook een meerwaarde zijn voor de hotelkamer.”

Rika: “Ik mis ook de thema-avonden. Ladies Night, bijvoorbeeld, 1000 dames in de tribune. Ik was ambassadrice. Het maakte destijds iets los. Het bleef hangen, waardoor mensen terugkwamen. Ik merk dat ook als ik mensen uitnodig. Niet iedereen staat nog te springen.” Mike: “Die VIP-tribune kan beter. Maar niet vergeten dat het allemaal in de Noord en Oost begint. Dat is uw draagvlak. Als het daar loopt, volgt de rest vanzelf. En het is niet allemaal negatief. De aanzet naar beter is gegeven na ons overleg en de winst in Genk. Dat feestje nadien, in de Oost, met spelers en staf erbij, bewijst dat de Japanners de boodschap begrepen hebben. Dat schreeuwt om een vervolg.”

 

Appelen in de frigo

Beleving is één zaak. Maar is het niet zo dat heel veel staat en valt met de resultaten?

Geert: “Natuurlijk wel. In voetbal draait alles rond resultaten en die hebben zeker meegespeeld in het aantal supporters die de match tegen Standard wilden bijwonen. Toch wil ik dit even kaderen. Omdat de huidige competitie gemaakt is door en vóór de G5 en de helft van de ploegen vandaag de dag drie maanden in de neus moeten peuteren, is de voetbalbusiness meer dan ooit een kwestie geworden van afwachten en net op het juiste moment toeslaan. Een Truienaar moet dat weten, want de appel- en perenklok werkt net zo. De Japanners bewijzen dat ze dat goed kunnen. Maar je kan niet aan een seizoen beginnen zoals ze dat nu gedaan hebben. Ergens zijn er grenzen. Hopelijk hebben ze hun lesje geleerd.”

Roel: “Dat is nog zacht uitgedrukt. We waren de eerste ploeg die gedaan had met voetballen, we waren de laatste ploeg die klaar was.” Mike: “Juist. Maar een Truienaar weet ook dat je al een goede basis appelen en peren in de frigo moet hebben. Die basis heeft STVV nu met de huidige kern. Het komt er nu op aan die zoveel mogelijk bijeen te houden en snel contracten zoals die van Konaté en Brüls te verlengen, zonder ook de eigen jeugd uit het oog te verliezen.” Geert: “Twee tot drie spelers uit de eigen jeugd of streek is al mooi en zou ook moeten. Op dat vlak zijn de Japanners op de goede weg. Maar je mag nooit een eigen jongere in de eerste ploeg droppen zonder dat hij een contract heeft getekend, vind ik. Wat met Dony gebeurt, is daar een gevolg van.”

Rika: “Die korte invalbeurt van Delorge, met 10.000 man in tribune, was toch zo mooi. Ik zag papa en mama glunderen. Zalig. Zo moet het. Maar de kwaliteit moet er natuurlijk zijn, anders kies ik liever voor betere buitenlanders. Eigen jeugd moet dus niet, maar het is wel mooi meegenomen en het brengt altijd iets extra.”

 

Jeugd en nog eens jeugd

Dame, heren, jullie zijn op dreef. Veel vragen hoeven we niet te stellen. Wat kan de sfeer op Stayen nog ten goede komen?

Mike: “Na de winst in Genk en de match tegen Standard is er een momentum gecreëerd dat de Japanners nu moeten pakken. Ze hebben er trouwens de tijd voor. Doen ze dat niet, dan zie ik het niet de goede kant uitgaan met onze club. Maar vandaag zie ik voorlopig geen redenen om daaraan te twijfelen. Nu moeten we sportief en extra-sportief de fundamenten leggen voor een fantastisch eeuwfeest in 2024.”

Geert: “Het belangrijkste fundament is dat we blijven meedoen in eerste klasse. Ga dat maar een keer in Beerschot, Moeskroen of Lokeren vragen. In Lokeren degradeerden ze het jaar dat ze hun honderdste verjaardag vierden.”

Vik: “Ik vind dat ze de komende jaren ook meer aandacht mogen besteden aan de jonge fans. Want de jeugd, de jongeren, zijn de toekomst. Het begint met kleine dingen. Een foto met Binkie, een handtekening van een speler, een springkasteel achter een tribune. Kleine dingen die vaak een positief vervolg krijgen, blijven hangen en smaken naar meer.”

Rika: “Vind ik ook. Het is een kleine moeite. Ik herinner me dat er vroeger in de VIP een zone was voor de spelers na de match waar jongeren stonden aan te schuiven om een handtekening te krijgen.”

Roel: “Geen onbelangrijk detail. Het zijn vaak ook de kinderen die vader en moeder overtuigen om naar het voetbal te blijven gaan. Vik hier, begint al op vrijdag te zagen. Hij is de drijvende kracht om er elke week te zijn.”

Mike: “Een fandag moet er zijn, afgestemd op de jeugd en de jongeren. Dat moet het doelpubliek zijn. De toekomst is uw jeugd, op en naast het veld.”

Vik: “De Japanse bazen moeten blij geweest zijn toen ze die volle tribunes tegen Standard zagen. De mix van resultaten, beleving, actie en activiteiten heeft gewerkt en schreeuwt om meer.”

Roel: “Weet je wat de fans helemaal gek had gemaakt en waar de Japanse bazen een enorm statement mee hadden gemaakt? Net voor de aftrap tegen Standard de micro aan Bruls geven en hem laten zeggen dat hij ook de volgende jaren blijft. Dan laat je zien dat je de ploeg wil uitbouwen.”

 

  

30 supportersadviezen aan Tateishi

 

 

 1. Leer uit fouten
 2. Toon realistische ambitie
 3. Vergroot betrokkenheid bij vrijwilligers
 4. Waardeer abonneehouders
 5. Maak losse tickets goedkoper
 6. Doe groot supportersonderzoek bij alle fans
 7. Organiseer een roadshow in de regio om fans te bereiken
 8. Bezoek scholen
 9. Smeed grotere verbondenheid tussen de Noord- en Oosttribune
 10. Boek een DJ voor jongeren, voor en na de match in de Noordtribune
 11. Bouw Kanarie 0 verder uit
 1. Bedenk occasioneel sfeerfeest op de Kleine Markt
 2. Zorg in VIP voor persoonlijke verwelkoming door eigenaar/ voorzitter
 3. Kleed het VIP-gebeuren beter in
 4. Bouw meer en betere netwerking op
 5. Organiseer thema-avonden zoals Ladies Night, carnaval, studenten of iedereen in geel-blauw
 6. Vertrouw medewerkers en geef hen budgetten
 7. Maak meer gebruik van kennis van mensen die de club kennen
 8. Zorg voor betere relatie met pers
 9. Plan een fandag voor jonge kinderen en tieners
 1. Bedenk kidsevents op matchdagen
 2. Realiseer een fotomoment voor jonge fans
 3. Laat kinderen kennismaken met het stadion
 4. Hou meer open trainingen
 5. Speel oefenmatchen in eigen regio
 6. Contracteer meer regiogebonden spelers
 7. Geef jonge spelers met toekomst sneller kansen
 8. Verplicht spelers tot contact met fans
 9. Trek meer vrouwelijke fans aan
 10. Zorg voor vrouwelijke touche in het bestuur