Truineer Nieuws melden?

Sint-Truiden lanceert archeologische wandeling ‘Sint-Truiden Ondergronds’

Ter gelegenheid van de Archeologiedagen op 20, 21 en 22 mei stelt lokaal bestuur Sint-Truiden de nieuwe wandeling ‘Sint-Truiden Ondergronds’ voor.

Met deze ontdekkingstocht laat het lokaal bestuur het brede publiek kennismaken met het archeologische onderzoek dat in Sint-Truiden is uitgevoerd. De wandeling is beschikbaar op wandelkaart en via de onlineapplicatie izi.TRAVEL met uitgebreide informatie over de monumenten op de route.

Met de jaarlijkse Archeologiedagen zetten de vijf Vlaamse provincies, het Forum Vlaamse Archeologie en de Vereniging van Vlaamse Provincies archeologie en onroerend erfgoed nog beter op de kaart. ‘Sint-Truiden is een belangrijke monumentenstad’, zegt schepen van Monumentenbeheer en Onroerend erfgoed Jelle Engelbosch. ‘Doorheen de jaren zijn hier tal van archeologische studies verricht, die ons meer vertellen over de eeuwenoude geschiedenis van onze stad. Met deze wandeling willen we een breed publiek laten kennismaken met de resultaten van dat belangrijke onderzoek.’

Meerwaarde via de app

De nieuwe wandeling van 4,2 km start op de Groenmarkt, passeert de beschermde archeologische site van de Abdij en volgt het tracé van de middeleeuwse stadsomwalling. Via een code in de onlineapplicatie izi.TRAVEL kunnen wandelaars de ondergrondse crypte en de Kapucijnenkapel gratis bezoeken. ‘De app geeft bovendien toegang tot een schat aan informatie over de monumenten die je onderweg tegenkomt‘, verduidelijkt schepen van Toerisme Nina Kvikvinia. ‘Je vindt er afbeeldingen uit oude handgeschreven en gedrukte boeken en via korte filmpjes kom je nog meer te weten over ons bijzonder rijke erfgoed. Bovendien kan je via de app deelnemen aan een leuke quiz en nagaan wat je tijdens de wandeling hebt opgestoken.‘

Gidsen tijdens archeologiedagen

Als je op 20 en 21 mei de nieuwe wandeling ‘Sint-Truiden Ondergronds’ aflegt tussen 14u en 18u, kom je onderweg op een aantal locaties gidsen tegen. ‘Zij vertellen je allerlei interessante weetjes over onder meer de Klerkenkapel op de Groenmarkt, de Crypte, de Kapucijnenkapel en de restanten van de oude stadsomwalling op de Minderbroedersite en de Brustempoort, die nog herinneren aan ons bewogen verleden’, vult schepen Engelbosch aan.

Na de archeologiedagen wordt ‘Sint-Truiden ondergronds’ opgenomen in het permanente wandelaanbod van Toerisme Sint-Truiden. ‘Als je de smaak helemaal te pakken hebt, kan je de wandeling perfect combineren met een bezoek aan de Abdijtoren, de Festraetsstudio en het Kerkje van Guvelingen’, aldus schepen Kvikvinia. ‘Je kan deze monumenten bezoeken met de Trudopas van Toerisme Sint-Truiden waarmee je tijdens het weekend en op feestdagen ook de Keizerszaal en Academiezaal kan ontdekken. En als je even moe bent van het wandelen of dorst hebt gekregen, kan je altijd even op adem komen in de gezellige binnenstad.’

 

Voor meer info kan je terecht bij dienst Toerisme via info.toerisme@sint-truiden.be of op 011 70 18 18.

 

De onlineapplicatie izi.TRAVEL (volg onderstaande QR-code) geeft toegang tot uitgebreide informatie over de monumenten op de route. De wandelkaart is te koop bij Toerisme Sint-Truiden (1 euro) of gratis te downloaden via www.visitsinttruiden.be.

 

 

Beeldmateriaal: https://we.tl/t-9q5DmSvFsW

 

Namens het college van burgemeester en schepenen

Jelle Engelbosch | schepen van Monumentenbeheer en Onroerend erfgoed

M 0475 91 26 09| jelle.engelbosch@sint-truiden.be

 

Nina Kvikviniaschepen van Toerisme
M 0499 15 14 06 | nina.kvikvinia@sint-truiden.be

 
Communicatie stad Sint-Truiden
M 0497 41 30 21 | info@sint-truiden.be

 

 

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis en , met de tekst AZ7 ZZ ZENEN A0 ONTDEK HET VERLEDEN ONDER JE VOETEN SINT TRUIDEN ONDERGRONDS WANDELKAART 4,2 KM VERKRIJGBAAR BIJ TOERISME SINT-TRUIDEN VANAF 20 MEI 2022 VISIT JinI Truiden www.visitsinttruiden.be