Truineer Nieuws melden?

Sint-Truiden herdenkt nazirazzia met tentoonstelling ‘Onze Oorlog’

Op 22 mei weerklonk in Sint-Truiden traditiegetrouw de Last Post ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Nazirazzia van 25 mei 1943. Naast de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid en eredienst, werd in het stadhuis de tentoonstelling ‘Onze Oorlog’ officieel geopend. Aanleiding voor de expo is de gelijknamige strip van Mario Boon, waarin het verhaal wordt verteld van een Truiense verzetsheld en een kampbewaarder in het fort van Breendonk.

Herdenking Nazirazzia

In de nacht van 24 op 25 mei 1943 werden in Sint-Truiden 63 verzetsstrijders brutaal van hun bed gelicht en naar het kamp van Breendonk afgevoerd. 21 van hen keerden nooit terug. Het optreden van het naziregime in Sint-Truiden, een van de weinige gemeenten met een gevreesde SS‘er als burgemeester, was de op één na grootste nazirazzia in Vlaanderen.

Voor het eerst sinds 2019 kon de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid met een volledig programma plaatsvinden. Tijdens een ingetogen ceremonie, opgeluisterd met muziek van klaroenblazer Francis Masure, legden familieleden een witte roos neer bij het gedenkteken op de Kapucijnenvest, waar de namen van de slachtoffers zijn vereeuwigd. ‘Heel wat Truienaars hebben in de kampen familie verloren en dat heeft blijvende littekens nagelaten’, zegt schepen van Militaire zaken en vaderlandslievende instellingen Hilde Vautmans. ‘We moeten ons als gemeenschap de moed en opoffering van de slachtoffers en hun families blijven herinneren, onder andere via deze jaarlijkse herdenking.’

Een waarheidsgetrouw beeld

Na de traditionele eredienst in de Onze-Lieve-Vrouwekerk volgde de officiële opening van de tentoonstelling ‘Onze Oorlog’ in het stadhuis. Mario Boon, illustrator met Truiense roots, was aanwezig om het stripverhaal te signeren. ‘Onze Oorlog’ berust op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van verzetsstrijder Piet Swijsen en Oostfronter Karel Verstoffelt, cipier in het fort van Breendonk, die een passie delen voor de bokssport. Met originele schetsen van het stripverhaal en voorwerpen uit Breendonk die je ook in de strip terugvindt, schept de tentoonstelling een waarheidsgetrouw beeld van de gruwelijke gebeurtenissen die achter de muren van het fort hebben plaatsgevonden.

‘De naam van de Breendonkstraat verbindt Sint-Truiden nog steeds met de plaats waar zoveel Truienaars samen met duizenden lotgenoten het leven lieten’, aldus schepen Vautmans. ‘Het onderwerp van de tentoonstelling is jammer genoeg pijnlijk actueel. Elke dag zien we in het journaal afschuwelijke beelden van platgebombardeerde steden, oorlogsgeweld en gezinnen op de vlucht. Als lokaal bestuur leveren we de grootste inspanningen om de Oekraïense vluchtelingen op een warme manier te onthalen.’

Signaal voor jongeren

‘Het is belangrijk dat we onze jeugd bij deze herdenkingen blijven betrekken. Vandaag eerden de jongeren van de Chiro onze verzetsstrijders met liederen, een zelfgemaakt bloemstuk en originele gebeden’, klinkt het. ‘Wellicht helpen de strip van Mario Boon en deze tentoonstelling jonge mensen eraan te herinneren dat het leed van gewapende conflicten niet noodzakelijk beperkt blijft tot verafgelegen landen en worden ze nog meer aangezet om stil te staan bij de gruwel, onrechtvaardigheid en zinloosheid van hedendaagse oorlogen en geweld.’